Wikipedija:Izabrani članci/35, 2013.

Izvor: Wikipedija
Kölnska katedrala i Hohenzollern most
Kölnska katedrala i Hohenzollern most

Kölnska katedrala (njemački: Kölner Dom), službenog imena: Katedralna crkva Svetog Petra i Djevice Marije (Hohe Domkirche St. Peter und Maria) katolička je crkva u Kölnu, Njemačka. Sjedište je Kölnske biskupije, a pod upravom Kölnske nadbiskupije. Posvećena je Svetom Petru i Blaženoj Djevici Mariji i poznati je spomenik njemačkog kršćanstva, gotičke arhitekture te ustrajne vjere i opstojnosti građana Kölna.

Katedrala je 1996. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedna od najpoznatijih građevina u Njemačkoj i znamenitost grada Kölna, te kao "iznimno djelo ljudske kreativne genijalnosti".

Izgradnja Kölnske katedrale je započela 1248. godine i trajala je, s brojnim prekidima, do 1880. godine, što čini razdoblje od 600 godina. Duga je 144,5, široka 86,5 metara, a njena dva tornja visoka su 157 metara. Katedrala je jedna od najvećih svjetskih crkava i najveća gotička crkva u sjevernoj Europi. Godinama je, točnije od 1880. do izgradnje Washingtonskog obeliska 1884. godine, bila najvišom ljudskom građevinom.

Kölnska je katedrala značajno hodočasničko odredište, ali i prigodna turistička atrakcija koja privlači veliki broj posjetitelja godišnje.

Otvorena je svakim danom od 6 sati izjutra do 7,30 poslijepodne, a ulaz je slobodan, osim za uspon tornjem i za riznicu. Posjetitelji se mogu popeti spiralnim stubištem s 509 stuba do vidikovca na platformi koja se nalazi na visini od 98 metara. ...