Hodočašće

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Baziliku Svetoga groba kršćani štuju kao neprikosnovenu svetinju.

Hodočašće je putovanje u vjersko svetište, redovito pješice, koje ima prednost pred putovanjem pomoću prevoznih sredstava. Odredišta na koja se hodočasti su obično rodna mjesta ili mjesta umiranja svetaca ili utemeljitelja religija. Mjesta Gospinih ukazanja su također među posjećenijim hodočasničkim odredištima. Vjernici mnogih velikih religija sudjeluju u hodočašćima. Vjernik koji ide na takvo putovanje je hodočasnik.

Kršćanstvo-Judaizam[uredi VE | uredi]

Sveta zemlja je središte za hodočašća u judaizmu i kršćanstvu, iako kršćani posjećuju mnoga lokalna svetišta u svojim ili drugim zemljama. Katolički svetac zaštitnik hodočasnika je Jakov Zebedejev.

Islam[uredi VE | uredi]

U Islamu je Meka najznačajnije mjesto hodočašća. Tamo je izgrađena Kaba. Građevina od cigle kojoj se svake godine moli velik broj vjernika. Kaba je pokrivena crnim platnom na kojem je zlatni uvez sa arapskim natpisom. Kaba je prva džamija na Zemlji koju je isprva izgradio Adem a.s. Nakon Ademove smrti obnavlja je Šit a.s. koja je opet razrušena u Nuhovom a.s. potopu te su ostali samo temelji. Potom je Allah dž.š. naredio da Ibrahim a.s. i njegov sin Ismail a.s je opet obnove. Obnovili su je donoseći obližnje kamenje te je Ismail a.s. donio kamen Hadžerul-esved, kamen koji je bio bijel te je potamnio od ljudskih grijeha.

Budizam[uredi VE | uredi]

Budisti hodočaste na četiri mjesta. Budino rodno mjesto Kapilavastu, na mjestu gdje je dosegnuo prosvjećenost Bodh Gaya, gdje je prvi puta propovijedao u Benaresu, i gdje je postigao Nirvanu na Kusinagari.

Hodočašće je uvijek i društveni događaj, na koji se prvenstveno ide iz duhovnih razloga.

Vidi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hodočašće


P religion world.svg Nedovršeni članak Hodočašće koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.