Wikipedija:Izabrani članci/46, 2019.

Izvor: Wikipedija
Igrači hrvatske nogometne reprezentacije nakon finala Svjetskog prvenstva u Moskvi 2018.
Igrači hrvatske nogometne reprezentacije nakon finala Svjetskog prvenstva u Moskvi 2018.

Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine je 21. izdanje svjetskog nogometnog prvenstva koje se igralo od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. godine u Rusiji. Ovo je prvo svjetsko nogometno prvenstvo u nekoj od bivših sovjetskih republika, i prvo svjetsko nogometno prvenstvo u Europi nakon 2006. godine koje je održano u Njemačkoj. Ovo svjetsko nogometno prvenstvo ostat će upamćeno i po tome što je prvi put rabljena VAR video tehnologija.

Ukupno 32 reprezentacije sudjelovale su na završnom turniru. Od svih kvalificiranih ekipa, njih dvadeset je ostvarilo uzastopni nastup nakon prvenstva 2014. godine, dok su svoj debi na turniru imali Island i Panama. Prvak je, po drugi puta u povijesti, postala Francuska, koja je u završnici pobijedila Hrvatsku. Za Hrvatsku je to bio debitantski nastup u finalu Svjetskog prvenstva, dok je Francuska treći put igrala posljednju utakmicu turnira; šest golova postignutih u završnici najveći je broj golova u toj fazi još od 1966. godine (s tim da je taj rezultat ostvaren nakon produžetaka), odnosno od 1958. godine i pobjede Brazila nad Švedskom 5:2 u regularnom vremenu. Treće mjesto je, po prvi puta u svojoj povijesti, osvojila Belgija, koja je pobijedila Englesku 2:0.

Hrvatska je pobjedom nad Nigerijom (2:0), Argentinom (3:0) i Islandom (2:1) ostvarila vlastiti rekord – sve tri pobjede u grupnoj fazi svjetskih prvenstava. Nakon 20 godina Hrvatska je pobijedila u nokaut fazi velikih natjecanja, Dansku i Rusiju, te se plasirala u polufinale gdje je pobjedom nad Engleskom (2:1) postala najmanja europska zemlja koja je ušla u finale svjetskog prvenstva. U finalnom ogledu s Francuskom (4:2), Hrvatska je osvojila drugo mjesto – najbolji plasman u povijesti hrvatskog nogometa.