Wikipedija:Izabrani članci/51, 2019.

Izvor: Wikipedija
Hayden Christensen, glumac koji u filmu Osveta Sitha tumači ulogu Anakina Skywalkera
Hayden Christensen, glumac koji u filmu Osveta Sitha tumači ulogu Anakina Skywalkera

Zvjezdani ratovi - Epizoda III: Osveta Sitha (u Hrvatskoj preveden i kao Ratovi zvijezda - Epizoda III: Osveta Sitha; eng. Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) američki je epski znanstveno-fantastični film iz 2005. godine koji je napisao i režirao George Lucas. To je sveukupno šesti snimljeni film iz sage Zvjezdanih ratova, ali treći ako se gleda kronologija događaja u radnji serijala.

Lucas je počeo pisati scenarij za treću epizodu prije nego je uopće započela produkcija prethodnog nastavka – Klonovi napadaju. Snimanje filma odvijalo se u Australiji te Tajlandu i Italiji i trajalo je preko tri mjeseca. Kino distribucija filma započela je 19. svibnja 2005. godine, a sam film dobio je uglavnom pozitivne ocjene kritičara, pogotovo ako se uspoređuju kritike prethodna dva nastavka sage.

Film Osveta Sitha nakon početka kino distribucije oborio je nekoliko box-office rekorda te u konačnici na svjetskim kino blagajnama utržio 848 milijuna dolara, čime je postao drugi najgledaniji film iz sage Zvjezdanih ratova (kada se ne gleda inflacija kinoulaznica).