Wikipedija:Komunikacija na wiki i izvan nje

Izvor: Wikipedija
Ovaj esej nije pravilo i smjernica Wikipedije, već služi kao pojašnjenje nekih komunikacijskih tokova svim suradnicima.

Napomena: Esej je započet u lipnju 2009.

Povod eseju[uredi kôd]

Danas en wiki ima preko 2 milijuna 900 tisuća članaka. Hr wiki ima preko 61.000 članaka. Wikipedija danas, i ona Wikipedija prije 2, 4 ili 6 godina nisu isto (hr wiki je tek krenula prije 6 godina). Isto tako Wikipedija za 5 ili 10 godina neće biti ista kao danas. Mijenja se broj članaka, mijenja se broj suradnika, neki suradnici odlaze, neki novi dolaze. Mijenja se softver Wikipedije, nekada nismo imali mogućnosti rađenja knjiga, ispisivanja u PDF formatu, patroliranja, revertanja itd. U skladu sa svim tim promjenama mijenjaju se i pravila Wikipedije, osnovna možda ne, ali pišu se neka nova, usklađena s pravilima ponašanja (bontonom) i ciljevima Wikipedije.

Povijesni pregled[uredi kôd]

Davnih dana sva komunikacija suradnika Wikipedije odvijala se na stranicama Wikipedije, najviše u Kafiću (bilo je malo suradnika), manji dio na stranicama za razgovor suradnika, još manji na stranicama za razgovor članaka (praktično zanemarivo). Kako je broj suradnika rastao, wiki je dobila mogućnost slanja e-mailova suradnicima, i suradnici su komunicirali (ponekad) i e-mailovima osim na Wikipediji. Što se time dobiva? Ljudi ponekad imaju potrebu pisanja stvari koje se ne tiču Wikipedije, i to su e-mailovi omogućili. No dok su ponekad e-mailovi brzi (ako su obje strane za računalom), neki suradnici čitaju svoju e-poštu jednom tjedno, i komunikacija putem e-pošte s njima je sporija od Wikipedije. Kako su druge velike Wikipedije počele rabiti irc za komunikaciju, to radimo i mi od 20. kolovoza 2005. godine. Prednosti irca su očigledne, ako neki suradnik nespretno uređuje ili često griješi, moguće ga je potiho upozoriti gdje radi pogrješke (neki suradnici su osjetljivi na javno upozoravanje na manjkavosti njihovoga pisanja/rada, i reagiraju ili agresivno ili se uvrijede i odu). Naravno, ima prednosti upozoriti na neke stvari i javno, jer na tome mogu naučiti drugi suradnici što ne valja raditi. Treća strana pak kaže da sve treba pisati na wiki, a tko je osjetljiv nije mu mjesto na Wikipediji. Ispod okvira za uređivanje piše: Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati., ali to ne znači da itko ima pravo nemilosrdno kritizirati tuđe doprinose, nego s mjerom i razlogom.

Wikipedija danas[uredi kôd]

Irc, Skype, mailing liste i e-pošta imaju svoju svrhu - da toga nema samo bi tehnički "potkovani" rabili botove, jer su upute koje pišu na Wikipediji šture. Također neki suradnici imaju potrebu za komuniciranjem, bez irca ili chata pretvorili bi stranice za razgovor u dopisivanje, a to im nije svrha. Ali uz te "usputne" dobrobiti komunikacije izvan Wikipedije, ima jedna još bitnija stvar: u živoj komunikaciji i problemi i ideje se brže prosiju i razbistre nego što bi to bilo na Wikipediji. Na taj način u jednom danu (u sat-dva) obavi se što bi se na Wikipediji možda diskutiralo tjedan ili dva, i na Wikipediju se postavi pročišćen prijedlog (bolji od polaznog), koji se onda lako može također raspraviti na Wikipediji u kakvih tjedan dana, zato jer je sama ideja već prošla jedno sito. Kad bi sve išlo na Wikipediju od početka do kraja, proces bi se bitno usporio.

Napomena: gore napisano ne znači da ideje ili prijedlozi moraju ići preko irca, svatko je slobodan svoje ideje predlagati na Wikipediji, ali praksa je pokazala da je put od irca do Wikipedije brži i time nužno bolji.

Mane komunikacije izvan irca[uredi kôd]

Neki suradnici nažalost znaju i zlorabiti mogućnost komunikacije izvan irca, maltretiraju suradnike tako što im šalju nekoliko e-mailova dnevno, zovu ih telefonom kad se sjete itd. Većina suradnika Wikipedije dođe ovdje jer žele pomoći, i kad ih se nešto pita i izvan Wikipedije osjećaju se dužni odgovoriti, ne znajući da bezrazložno dozvoljavaju da ih se maltretira.

Nijedan suradnik Wikipedije nema dužnost odgovarati na e-poštu s Wikipedije, to je Vaša dobra volja. Dužnost suradnika je poštivati pravila Wikipedije dok god radite na Wikipediji, i ništa više. Nitko Vas nema pravo prozivati i ispitivati izvan Wikipedije (a ni na Wikipediji bez argumenata, nego samo argumentirano i uljudno). Štoviše, imate pravo nasilne suradnike prijaviti arbitražnom odboru.