Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Međuwikipoveznice

Izvor: Wikipedija
↱

Međuwikipoveznice su poveznice na članke o istoj temi na Wikipedijama na drugim jezicima. U modernom sučelju Wikipedije one se nalaze u padajućem izborniku desno od naslova članka; u starijim sučeljima dane su kao popis u glavnom izborniku, lijevo na stranici.

Podatci o poveznicama na članke na drugim Wikipedijama čuvaju se u bazi projekta Wikipodatci. Za stranicu koju upravo čitate oni su upisani na stranici d:Q4097370, koja se otvori kada se u glavnom izborniku izabere Uredi poveznice na druge jezike.

Svaki članak na Wikipediji na hrvatskom jeziku poželjno je ovako povezati s člancima na drugim Wikipedijama.

Kako dodati međuwikipoveznice[uredi kôd]

Nakon stvaranja novog članka međuwikipoveznice dodajete (ako postoji članak o istoj temi na drugim Wikipedijama) slijedeći poveznicu Uredi poveznice na druge jezike u glavnom izborniku lijevo. Kada se otvori skočni prozor preko napisanog članka u nj upisujete sljedeće podatke:

  • jezičnu kraticu druge Wikipedije — enwiki za englesku Wikipediju, dewiki za njemačku, itwiki za talijansku, srwiki za srpsku, bswiki za bosansku itd.
  • ime stranice (članka) s Wikipedije koju ste odabrali koje odgovara novostvorenom ili već postojećem nepovezanom članku na hrvatskoj Wikipediji

Za kraj pritisnete »Snimi međuwikipoveznice«. Upisivanjem odgovarajućih podataka i njihovim snimanjem za nekoliko bi se trenutaka međuwikipoveznice trebale pojaviti u članku na hrvatskoj Wikipediji.

Ako želite pomoći dodavanjem međuwikipoveznica tamo gdje nedostaju, ovdje je popis stranica bez međuwikipoveznica koji se obnavlja svaki dan.

Kako naći međuwikipoveznice[uredi kôd]

Po broju članaka najveća Wikipedija je engleska pa je velika vjerojatnost da tamo već postoji članak o temi o kojoj pišete. Na tom članku sigurno ćete vidjeti međuwikipoveznice na odgovarajuće članke na svim ostalim Wikipedijama. Druga je mogućnost potražiti pojam na Wikipodatcima na nekom od mogućih jezika.

Ako ne možete naći traženi članak na engleskoj wikipediji pokušajte u Googleovu tražilicu ubaciti naslov članka na hrvatskoj Wikipediji, pogotovo ako je u pitanje ime osobe, uz još riječ wiki. Ako imate sreće u rezultatima pretraživanja postojati će članak na još jednoj Wikipediji osim hrvatske.

Napomene[uredi kôd]

Problem kašnjenja međuwikija pojavljuje se iz tehničkih razloga, zbog posluživanja internetskih stranica Wikipedije iz međumemorije (cachea), koji se sam osvježava u roku od 24 sata do najviše kakvih 10-ak dana. Ako ne želite čekati, uvijek možete to riješiti i sami pristupom željenoj stranici koja ima ovakav URL: https://hr.wikipedia.org/wiki/Ime_stranice?action=purge


U člancima se pri dnu kôda još može naići na međuwikipoveznice kakve su se dodavale do 2013. godine,

[[en:Naslov članka na engleskome jeziku]]

[[fr:Naslov članka na francuskome jeziku]]

...

Premda se i takve poveznice prikazuju u sučelju Wikipedije na popisu drugih jezika, ovakav način dodavanja se ne preporučuje; on na drugim Wikipedijama neće dodati poveznice na članak na Wikipediji na hrvatskom jeziku.