Wikipedija:Međuwikipoveznice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
↱

Međuwikipoveznice su poveznice koje upućuju na članak istog značenja na Wikipediji na nekome drugome jeziku.

Prilikom pisanja novoga članka preporuča se korištenje međuwikipoveznica, tj. bez obzira na to jeste li rabili članak neke druge Wikipedije pri pisanju svojeg članka ili ne, stavite na Wikipediju na hrvatskome jeziku međuwikipoveznice na druge Wikipedije jer time povećavate vidljivost Wikipedije na hrvatskome jeziku.

Međuwikipoveznice se nalaze (ako postoje) na kraju izbornika lijevo (pod "drugi jezici").

Kako se to radilo do ožujka 2013. godine[uredi kôd]

Međuwikipoveznice su se stavljale na kraj članka, npr. ovako:
[[en:Naslov članka na engleskome jeziku]]
(dakle, dvije otvorene uglate zagrade + dvoslovna oznaka jezika stranog članka + naziv članka na tome jeziku + dvije zatvorene uglate zagrade)

s time da se nova međuwikipoveznica dodavala abecednim redom među ostale.

Važno je bilo također na stranim wikipedijama postaviti međuwikipoveznicu natrag na hrvatsku Wikipediju po istome principu:
[[hr:Naslov članka na hrvatskom jeziku]]

abecednim redom među ostale.

Međuwiki poveznice i wikipodatci – od ožujka 2013. godine[uredi kôd]

Za uvod, prijevod obavijesti s en wiki od 14. siječnja 2013. (oni koji su češće na engleskoj wikipediji primijetili su da tamo više nema "običnih" međuwikija): proširenje MediaWikija – Wikipodatci uspješno je instalirano nawikipediju na mađarskome jeziku 14. siječnja, javljaju predstavnici ekipe wikipodataka. Međuwikipoveznice sada dolaze sa stranica wikidata.org, iako ručno postavljene međuwiki poveznice ostaju funkcionalne i ako su za isti projekt različite na Wikipodatcima i ručno u članku, ona u članku se prikazuje. Iako su popisi međuwikija (na mađarskome wikiju) tek nešto više od suvišnog nereda na dnu članaka, suradnici mađarske wikipedije oklijevali su uklanjati ih obzirom na postojanje botova za međuwiki koji nisu svjesni da se situacija promijenila, odnosno da se međuwikiji više ne dodaju ručno u članke, te da bi takvi botovi mogli potencijalno ponovno umetati "nedostajuće" poveznice u wikitekst iako ta funkcionalnost već postoji na wikipodatcima. Promjene poveznica na wikipodatcima također se mogu vidjeti u nedavnim promjenama i u popisu praćenja, iako su predodređeno skriveni. Ova promjena označava (nadamo se) kraj nereda s međuwikipoveznicama. Implementacije na hebrejskoj i talijanskoj wikipediji planirana je za 30. siječnja, a pod pretpostavkom da sve ide dobro – wikipodatkovno proširenje trebalo bi profunkcionirati na engleskoj Wikipediji do kraja veljače, a zatim na drugim jezicima Wikipedije u sljedećih mjesec dana.

Dana 7. ožujka 2013. i na našoj wikipediji s lijeve strane na dnu međuwiki okvira pojavila se nova poveznica Uredi međuwikije, sukladno ovoj obavijesti.

Za kraj molba (malo preformulirano "ukradeno" s en wikija): dok ne ustanovimo da međuwikiji zaista dobro rade, nemojte uklanjati međuwikije (najvjerojatnije rade dobro, jer već je istestirano na mađarskoj, hebrejskoj, talijanskoj i engleskoj wiki). Kad ustanovimo da je sve kako treba, nemojte ni onda "urediti" nijedan članak ako vam je jedina stvar koju ste promijenili u članku - brisanje međuwikija iz članka. Naš projekt ima više od 130 tisuća članaka, brisanje međuwikija samo radi "čišćenja" stvorilo bi 100-130 tisuća uređivanja baze podataka bez pravog razloga. Dakle molim nemojte brisati međuwikije sljedećih 3-7 dana. Hvala!

Što kad međuwiki poveznica nema, a dodali ste ih na wikipodatcima?[uredi kôd]

Problem kašnjenja međuwikija se pojavljuje iz tehničkih razloga a nastaje zbog posluživanja internetskih stranica Wikipedije iz međumemorije (cachea), koji se sam osvježava u roku od 24 sata do najviše kakvih 10-ak dana. Ako ne želite čekati, uvijek možete to riješiti i sami pristupom željenoj stranici koja ima ovakav URL:

  • http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Ime_stranice&action=purge

ako međuwikiji ne rade na hrvatskoj wikipediji. Za englesku wikipediju URL bi izgledao ovako:

  • http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Ime_stranice&action=purge

Za poljsku ovako:

  • http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Ime_stranice&action=purge

Pretpostavlja se da je većini suradnika dovoljan jedan primjer, ali kako se pitanje ponovilo očito ima razloga za više primjera za različite projekte. Međuwikiji rade za sve imenske prostore jednako, dakle i za Dodatak, Predložak itd.

Kako lako naći međuwikipoveznice?[uredi kôd]

Najveća Wikipedija po broju članaka je engleska, potražite članak istoga značenja na engleskome jeziku tamo, i najvjerojatnije ćete naći na tome članku međuwikipoveznice na odgovarajuće članke na svim Wikipedijama. Druga je mogućnost potražiti pojam na Wikipodatcima na nekom od mogućih jezika. Za daljnje međuwikipoveznice brinu se botovi.

Ako ne možete naći traženi članak na engleskoj wikipediji pokušajte u Googleovu tražilicu ubaciti naslov članka na hrvatskoj Wikipediji, pogotovo ako je u pitanje ime osobe, uz još riječ wiki. Ako imate sreće u rezultatima pretraživanja postojati će članak na još jednoj Wikipediji osim hrvatske.

Primjeri[uredi kôd]

Snimak ekrana medjuwiki 1.jpg
Snimak ekrana medjuwiki 2.jpg

Nakon stvaranja novog članka međuwikipoveznice dodajete (ako postoji članak istog značenja na Wikipediji na nekome drugome jeziku) tako da pritisnete na poruku "Dodaj međuwikije" uz malu olovku s lijeve strane. Na isti način dodajete i međuwikipoveznice za članke koji još nisu povezani međuwikijima.

Otvori vam se skočni prozor preko napisanog članka i u njega upisujete potrebne podatke.

Najprije odaberete jezičnu kraticu (en, de, it ...). Upisivanjem prvog slova jezične kratice otvara se padajući izbornik i pritisnete željeni jezik.


Nakon odgovarajućeg jezika upisujete ime stranice (članka) s Wikipedije čiju ste jezičnu inačicu odabrali, a odgovara novostvorenom članku (ili već postojećem još nepovezanom) na hrvatskoj Wikipediji. Za kraj pritisnete "Snimi međuwikipoveznice". Upisivanjem odgovarajućih podataka i njihovim snimanjem za nekoliko bi se trenutaka međuwikipoveznice trebale pojaviti s lijeve strane. Ako ste nešto pogriješili pojavit će se odgovarajuća poruka ovisno o tipu pogrješke.

Ako želite pomoći dodavanjem međuwikipoveznica tamo gdje nedostaju, ovdje je popis stranica bez međuwiki poveznica koji se obnavlja svaki dan.

Okvirić međuwiki poveznica[uredi kôd]

Ako vas slučajno smeta što se okvirić s međuwikijima s lijeve strane promijenio, pa ne prikazuje više sve međuwiki poveznice nego samo prvih 5 ili 10, a ostale možete vidjeti ako kliknete na okvirić "Još n drugih jezika" (n je broj koji ovisi o broju članaka s istom temom na sestrinskim wikiprojektima, tj. o broju međuwikija konkretnog članka), to se može lako isključiti u vašim postavkama na dnu u okviru Jezici, kućica "Uključi sažeti popis jezika s jezicima koji su Vam važni." treba biti odznačena (neoznačena), i ne zaboravite kliknuti na gumb "Snimi postavke".