Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Ne vraćajte uklonjene poruke

Izvor: Wikipedija

Ne vraćajte uklonjene poruke. U suprotnom to postaje zlostavljanje suradnika u suradničkom prostoru. Ako suradnik ukloni poruku sa svoje stranice za razgovor ne bi ju trebalo vraćati. Uklanjanjem poruke, suradnik je potvrdio da ju je pročitao. Poruka je i dalje u povijesti uređivanja stranice, tako da nije nuždno držati ju stalnom vidljivom za pokazati da je suradnik primio poruku. Krivo je siliti ih da drže poruku ondje, jer to im pretvara stranicu za razgovor u stup srama.

Postoje iznimke. Nekoliko je vrsta poruka koje suradnik primatelj ne bi trebao ukloniti: odbijene zahtjeve za odblokiranjem dok blok još traje; predlošci za brisanje (n.pr., dok rasprava još traje); kod neprijavljenih suradnika, dijeljeni predlošci zaglavlja IP-a (ovo uključuje škole, vojna postrojenja, žarišne točke WiFija, i ine vrste dijeljenih IP adresa, ali ne dinamičnih IP adresa). Namjena tih predložaka nije samo za komunikaciju s dotičnim suradnikom, nego i radi komunikacije s ostalima. (Vidi Wikipedija:Suradnička stranica za ostale slučaje kod uklanjanja poruka, obavijesti i upozorenja.)

Druga je iznimka toksični dijalog. Kod toksičnih poruka suradniku, suradnik primatelj ima ih pravo ukloniti, vidi li da je dobio poruku od suradnika koji ga (je) zlostavlja(o) uhođenjem, praćenjem, progonom, toksičnim porukama (vrijeđanje, optuživanje, omalovažavanje, cinizam, zajedljivost, spuštanje, imputiranje, insinuiranje, prijetnje...) itd. Ovo vrijedi i ako je u ispravni sadržaj poruke upakiran toksični sadržaj, jer znači da pošiljatelj zlorabi komunikaciju. Suradnik nije obvezan pročitati poruku od suradnika koji ga maltretira, niti priliči smatrati da je suradnik primatelj uklonjenu poruku pročitao, jer je neetički zahtijevati od suradnika čitanje zlostavljačeve poruke koja ga uznemirava. Suradnici su došli na Wikipediju uživati u uređivanju, a ne da bi bili meta iživljavanja.

Suradnici ne smiju uklanjati samo djelove poruka inog suradnika, niti mu ikako drukčije uređivati poruku. U ovo spada i parafraziranje, pravopisne ili gramatičke ispravke ili ispravljanje činjeničnih pogrješaka. Makar su ove akcije dobronamjerne, mijenjaju namjeru izvorne suradnikove poruke. Dopušteno je poravnavanje ili preslagivanje poruka radi lakšeg praćenja tko je što rekao i/ili radi proviđanja kronološkog slijeda poruka. Uklanjanje wikipoveznica bez uklanjanja prikazana teksta također je dopušteno, budući da suradnici možda ne žele da im stranica za razgovor izađe na popisu posebne stranice "što vodi ovamo" za određene Wikipedijske stranice.

Suradnici koji opetovano vraćaju istu poruku na stranici za razgovor inog suradnika mogu biti blokirani zbog kršenja pravila o uređivačkom ratovanju ili zbog zlostavljanja drugog suradnika, bez obzira je li stranica za razgovor prijavljenog ili neprijavljenog "anonimnog" suradnika.

Vidi još[uredi kôd]