Wikipedija:Pravila rada za stjuarde

Izvor: Wikipedija

Ova stranica daje pravila rada i smjernice za stjuarde. Za naputke i ostalu dokumentaciju, vidjeti stjuardski priručnik.

Pravila[uredi kôd]

Ne odlučuj[uredi kôd]

Stjuardi ne donose odluke, kao što je ta hoće li (ili ne) neki suradnik biti promaknut (hoće li mu se dodijeliti prava). Stjuardska zadaća je primjenjivati valjani konsenzus zajednice na nekom projektu. Ako postoje ikakve dvojbe o tome poduzeti li akciju ili ne, stjuardi ne bi trebali djelovati osim ako se radi o hitnoj situaciji koja traži akciju odmah, ili ako je slučaj da nema aktivnih lokalnih suradnika koji bi obavili tu akciju.

Stjuardi moraju uvijek biti neutralnima. Smiju glasovati na izborima, ali kad se bude trebalo izvršiti rezultat izbora, stjuard mora djelovati prema rezultatu, čak i ako se ne slaže.

Ne promiči suradnike na projektima gdje već postoje birokrati[uredi kôd]

Lokali birokrati su odgovorni za dodjeljivanje administratorskih, birokratskih i botovskih prava. Stjuardi bi smjeli dodjeljivati ova prava na nekom projektu samo u slučaju da na tom projektu nema aktivnih birokrata.

Ako stjuard ima birokratska prava na nekom projektu, trebao bi na tom projektu dodijeliti prava rabeći lokalno, birokratsko sučelje, a ne stjuardsko sučelje sa Mete. Radeći preko lokalnog sučelja se povećava transparentnost, budući da će poduzeta akcija biti zabilježena u evidenciji na lokalnom wiki. projektu i smanjiti će konfuziju o tome kojom se ulogom služio dodjelitelj prava.

Izbjegavaj sukob interesa[uredi kôd]

Stjuardi bi morali radi izbjegavanja sukoba interesa procijeniti koje su to situacije u kojima nisu nepristrani prema odluci. Takve situacije trebaju prepustiti neutralnim stjuardima. U takve situacije spadaju i:

  • uporaba stjuardskog pristupa na svakom wiki. projektu gdje su blokirani
  • promjena prava na matičnim wiki. projektima (wiki. projektima gdje su aktivnim članovima zajednice), osim za jasne slučaje (kao što je kad netko sâm zatraži da mu se uklone prava ili hitni slučaji).

Transparentnost[uredi kôd]

Zahtjev za stjuardskom akcijom se mora podnijeti na odgovarajućoj stranicom sa zahtjevima stjuardima. Kada zajednica sa nekog projekta zatraži da se promijene nečija prava, mora se dati poveznica na stranicu gdje je zajednica o tome raspravljala i dogovorila se o promjeni nečijih suradničkih prava, odnosno, postigla je konsenzus od promjeni tih prava. Stjuardska aktivnost je vidljiva na stranici evidencija sa Mete. Stjuardi moraju obavijestiti na stranici za zahtjevima na Meti kada su ispunili zahtjev zajednice sa nekog wiki. projekta, a dobro bi bilo kad bi se to učinilo i na stranici sa zahtjevima lokalnog projekta koji je zatražio akciju, ako ta stranica na tom projektu postoji.

Rasprava o stjuardskim akcijama bi trebala biti na Meti, a ne na privatnim komunikacijskim kanalima, tako da suradnici mogu razumiti stjuardske odluke. Ako stjuard dvoji o zahtjevu (smatra da možda nije opravdano izvršiti zahtjev), trebao bi obavijestiti ostale stjuarde tako da se ne bi dogodilo da neki stjuard izvrši taj zahtjev.

Provjeri lokalne politike[uredi kôd]

Ako neki wiki. projekt ima svoje politike (pravila) o stjuardskim akcijama, stjuardi prije nego razmotre zahtjev moraju provjeriti udovoljava li zahtjev za stjuardskom akcijom lokalnim politikama (pravilima) tog projekta ili postoji li konsenzus na lokalnom wiki. projektu u korist tog zahtjeva.

Poveznice na postojeće politike o pravima:

Procesi[uredi kôd]

Izbori[uredi kôd]

Kandidati[uredi kôd]

Izbori za stjuarde se obično održava jednom u godinu dana ili ako su potrebni novi stjuardi. Izbore se najavljuje na Meti. Glasovanje je obično otvoreno tri tjedna.

Zato što stjuardstvo može zahtijevati akcije koje imaju zakonske posljedice, samo osobe koje su navršile 18 godina života smiju biti kandidatima za stjuarda. Kandidat se mora osobno identificirati uredu Fondacije Wikimedija (Wikimedia Foundation) i dokazati svoju dob i stvarni identitet. Davanje administrativnh moćiju kroz stjuardstvo se ne smije olako shvatiti. Ovi zahtjevi su isti kao i oni koje se traži od osoba koje se kandidiraju za (Odbor povjerenika).

Kandidati moraju ispunjavati iduće kriterije za vrijeme glasovanja da bi imali prava biti stjuardima. Odbor (The Board) će izabrati određen broj suradnika od prikladnih kandidata.

  • najmanje 30 glasova "za";
  • najmanje 80% glasova "za", pri čemu se neutralni glasovi ne računaju u ovaj postotak;
  • moraju imati suradnički račun na Meti koji ima poveznicu na suradnikov račun na drugom projektu;
  • moraju biti aktivni najmanje 3 mjeseca na tom projektu;
  • poželjno bi bilo da su aktivni na Meti. Dajte poveznicu na Vaše doprinose, navedite Vaša suradnička prava kao što su administratorska, napišite kratku izjavu o Vama na Wikimedijinim projektima, trenutnoj aktivnosti i o svemu drugom što smatrate da je od važnosti.

Birači[uredi kôd]

Anyone can vote provided that they have a valid account on meta with a link to at least one user page on a project where they participated in the project for at least three months (not just edits to their own user page).

Gubitak stjuardskog pristupa[uredi kôd]

Neaktivnost[uredi kôd]

Any steward inactive (as a steward) on meta for a full year will have their steward permissions removed. "Inactive" means no steward action in the past 6 months and fewer than 10 steward actions in the last year. They may re-apply through the regular process.

Izbor nakon godine dana[uredi kôd]

Stjuardstvo nije doživotni status. Users get it if they need it, keep it if people trust them, and lose it if they do not need it or are no longer trusted. Steward status is granted until the next yearly elections, where users will be invited to comment and in particular to ask for removal of status. Should the stewards determine that consensus exists for a steward's rights be removed, the steward will lose their status.

Vidi još[uredi kôd]