Wikipedija:Stjuardi

Izvor: Wikipedija

Stjuardi su suradnici sa potpunim pristupom na wiki sučelju na svim Wikimedijinim wikijima, uključujući mogućnost mijenjati sve i sva suradnička prava i grupe. Zadaća im je tehnička primjena konsenzusa zajednice te bavljenje sa hitnim slučajima (primjerice, vandalizam na više wikimedijinih projekata, t.zv. cross-wiki vandalizmima).

Stjuardi ne donose odluke, no primjerice, imaju mogućnost djelovati kao da su administratori, birokrati i provjeritelji na nekom projektu, ako taj projekt nema administratora, birokrata ili provjeritelja. U tom slučaju smiju djelovati tek nakon što ih pripadnici te zajednice pozovu, nakon što ta zajednica konsenzusom odobri pozivanje stjuarda. Za slučaj cross-wiki vandalizma, odobrenje zajednice nije potrebno, no radi transparentnosti je potrebno neka suradnici za zaustavljanje vandala se prvo obrate svojim administratorima. Poželjno je da lokalni izabrani suradnici rješavaju stvari. Iz istog razloga stjuardi ne dodjeljuju alate na projektima gdje već postoje aktivni birokrati.

Da bi se dobilo hitnu stjuardsku pomoć ili da bi se stjuarde nešto pitalo, uključite se na IRC kanal #wikimedia-stewards. Recite !steward na tom kanalu da biste stjuardima dali do znanja da se radi o hitnom slučaju.

Za obični zahtjev, pogledajte stranicu sa popisom stranica za zahtjeve. Za izravno kontaktirati sa stjuardom, rabite stjuardovu stranicu za razgovor na Meti.

Općenito, stjuardi ne izvršavaju akcije na nekom projektu gdje to mogu napraviti suradnici tog projekta, osim u slučajima kao što je vandalizam na više wiki. projekata (t.zv. cross-wiki vandalizam).

Stjuarde se bira godišnje. Mogu ih birati svi suradnici Wikimedijinih projekata. Nije ograničen broj stjuarda. Kandidati bi za postati stjuardima morali na svom izboru imati odnos glasova "za" i "protiv" od najmanje 80% i da je najmanje 30 suradnika glasovalo za njih. Da bi i dalje mogli biti stjuardima, suradnicima koji obnašaju dužnost stjuarda se prigodom svakih izbora za nove stjuarde mora glasovima drugih suradnika Wikimedijinih projekata potvrditi povjerenje.

Stjuardi podliježu pravilima rada za stjuarde (izvornik pravila na Meti). Dodatne informacije se može vidjeti u stjuardskom priručniku.

Izvorni tekst na engleskom vidjeti na Meti m:stewards.

Kratki izvadci iz pravila rada za stjuarde[uredi kôd]

Stjuardska zadaća je primijeniti i izvršiti valjani konsenzus suradnika na nekom projektu.

Iako mogu mijenjati prava na svim projektima, ne smiju dodjeljivati prava na projektima gdje već postoji aktivni lokalni suradnik koji može napraviti isto, obično birokrat.

U slučaju da je stjuard birokrat na nekom projektu, poželjno je radi transparentnosti neka promiče suradnike (primjerice u administratore) kao birokrat, ne kao stjuard.

Stjuard smije oduzimati prava na nekom projektu samo temeljem jasno i valjano iskazanog konsenzusa suradnika tog projekta.

Taj konsenzus mora biti prodiskutiran na wikipedijskom prostoru tog projekta.

Radi transparentnosti, na zahtjevu za promjenu suradničkih prava (dodjeli ili oduzimanju) se mora dati poveznica na stranicu gdje je zajednica o tome raspravljala i dogovorila se o promjeni nečijih suradničkih prava, odnosno, postigla je konsenzus od promjeni tih prava.

Ako je nositelj prava sâm zatražio skidanje prava, stjuard to smije izvršiti nakon što je tražitelj pravilno potvrdio svoj wikipedijski identitet

Stranice sa zahtjevima stjuardima naglašavaju da se zahtjeve daje tek nakon što se dobije odobrenje vlastite zajednice na wiki. prostoru.

Vidi još[uredi kôd]