Wikipedija:Savjest

Izvor: Wikipedija
Ovaj esej nije pravilo i smjernica Wikipedije, već služi kao pojašnjenje nepisanih pravila odnosno upućuje suradnike da je potrebno "imati savjest" uvijek, ne samo onda kad ih se osobno proziva!

Na dan početka pisanja ovog eseja projekt hr.wikipedia.org (hrvatska wikipedija, wikipedija na hrvatskome jeziku) ima 138.019 članaka, 112.050 prijavljenih suradnika te 560 aktivnih suradnika (iskopirano sa stranice Posebno:Statistika). Unatoč tome, pojedini suradnici kad ih se upozori na njihov manjkav rad (kršenje pravila ili bilo koji vid neenciklopedijskoga rada) u kratkom roku nalaze kao opravdanje za svoje postupke uređivanja drugih suradnika odnosno članke drugih suradnika koji na isti način krše pravila odnosno predstavljaju neenciklopedijski rad.

Nitko ne može vidjeti sve, ali svi mogu vidjeti sve[uredi kôd]

  • Nije uopće jasno zašto suradnici misle da na volonterskom projektu s gore navedenim velikim brojem članaka i suradnika netko može sve vidjeti i reagirati na sve.
    • Činjenica jest da se skoro sva uređivanja neprijavljenih suradnika ophode, ali to se radi s kašnjenjem od jedne minute do mjesec dana. S druge strane uređivanja starih i provjerenih suradnika najčešće ne provjerava nitko od njihovih kolega, a istovremeno ta uređivanja vide i mogu ispraviti svi. To je istovremeno i mana i vrlina projekta.

Ističem velik broj suradnika i članaka jer prije 5 ili 10 godina kad je Wikipedija imala malo članaka i malo suradnika, jedan čovjek je mogao sve vidjeti i na sve reagirati. Danas to nije moguće.

Poželjno je uvijek biti savjestan[uredi kôd]

Nitko nije dužan biti savjestan uvijek, odnosno nitko nije dužan gledati što drugi rade i upućivati ih da su napravili nešto loše. Ali je poželjno ako ste dovoljno dugo na wikipediji i prepoznali ste da nešto nije u redu, upozoriti nekoga na to. Ako ne dotičnog suradnika, onda bilo koga drugoga. Putem stranice za razgovor, mailom, na ircu. To je poželjno ponašanje.

Ako kad se Vas osobno upozori na nešto u roku 5 ili 10 minuta nađete slične slučajeve i iznesete ih "u svoju obranu", to Vas (u načelu) neće obraniti. Što će se dogoditi:

  • sredit će se ono na što ste upozorili
  • Vi se time nećete obraniti jer pravila su pravila, postoje s razlogom

Zaključak[uredi kôd]

Poželjno je biti savjestan uvijek, jer ako Vas osobno nešto žulja, zašto to podijeliti s drugim suradnicima tek onda kad se Vas osobno upozori na nešto? Nije li bolje reći to odmah?

Projekt ide naprijed bez obzira bili suradnici savjesni uvijek ili ne, ali ispadate licemjeri i/ili kukavice ako ste puni znanja o prekršajima koje dijelite samo onda kad pravda dođe do Vas. Naravno, danas nije moguće vidjeti svako uređivanje na wikipediji, ali kad netko nakon upozorenja na njegovoj stranici za razgovor žurno pronađe slične pogrješke kod drugih, to ga neće osloboditi kazne. Time će samo podijeliti kaznu s drugima. Bolje je i to nego "trpjeti" sam. Ali bilo bi pametnije kad bi svatko upozorio na nepravilnosti onda kad ih vidi. Ne nužno iste sekunde, ali u roku 48 sati bi bilo normalno i primjereno.