Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Tipski članci/Gradovi u SAD-u

Izvor: Wikipedija

Iskopirano sa stranice Razgovor o kategoriji:Gradovi u SAD-u:


Zbog čega su imena gradova i država u kojima se nalaze u ovoj kategoriji odvojeni zarezom, dok kod svih drugih naziva članaka koristimo zagrade? Primjeri: Žabljak (Crna Gora), Philadelphia, Pennsylvania

Praksa odvajanja zarezom se u ovim slučajevima koristi skoro samo na en. wiki, dok na drugim wikipedijama koriste zagrade. Primjeri: kod nas se ovdje koristi naziv Concord, New Hampshire, na en. wiki isto Concord, New Hampshire, dok na praktički svim ostalim wikicama se koristi naziv u zagradi de: Concord (New Hampshire), fr: Concord (New Hampshire), it: Concord (New Hampshire), ru: Конкорд (Нью-Хэмпшир) itd.

Isto tako mi nije jasno zašto se u nazivima velikih poznatih gradova kao Philadelphia, Los Angeles, New Orleans itd. isto koristi ovaj sustav s nazivom države u imenu članka. Ovaj sustav praktički samo se koristi na en. wiki (razumljivo), dok na ostalim wikipedijama koriste što kraće nazive članka, a ako postoje mjesta s istim imenom na njih se može doći pomoću razdvojbene stranice.

Molim sređivanje ove situacije što prije kako bi uveli jedinstveni standard na našoj wikipediji. Sale 16:52, 2. srpanj 2007. (CEST)

Ja sam za to da se ne stavljaju imena americkih saveznih drzava iza imena gradova, pogotovo ako se radi o poznatim gradovima tipa New York ili Los Angeles kod kojih je prvo znacenje uvijek grad.
Sto se tice razdvojbi, kod nas to jos uvijek nije standardizirano. Koristimo i zagrade i zareze, a ni ono u zagradi (ili iza zareza) nije standardizirano. --Ante Perkovic 10:34, 9. srpanj 2007. (CEST)

Stanje 2016.[uredi kôd]

Stanje na drugim wikipedijama[uredi kôd]

Primjer (većeg) američkog grada: Baltimore, Maryland po wikidati ovaj grad ima 108 međuwikija.

  • Većina naziva je identična i logična po našim pravilima: Baltimore (bez ikakvih dodataka). Tako je i na engleskoj wikipediji.
  • Baltimore, Maryland se rabi 9 puta (bez naše wikipedije, latinica)
  • Maryland je u zagradi 7 puta (latinica).
  • Ostala pisma - na wikipediji na arapskom rabe zagrade, kn, ml i yi zarez.
  • Be wikipedija ima naziv članka: Горад Балтымар. :) Totalno drukčiji od drugih.

Ostala naselja istoga imena u SAD imaju (na engleskoj wikipediji) oblik "ime naselja, država", naravno, kako je to kod njih uobičajeno.

Stanje na hrvatskoj wikipediji[uredi kôd]

Zaključak je da stanje nije (do kraja) riješeno od 2007. godine, odnosno da su neki suradnici radili članke suprotno pravilima. Molimo suradnike da se kod pisanja novih članaka o gradovima drže postojećih pravila, tj. da gradovima ne dodaju državu u zagradi tamo gdje je to smisleno (veliki gradovi, najpoznatiji), a ostalim gradovima se dodaje ime države u zagradi. Članke koji nisu imenovani prema pravilima premjestit ćemo u najskorije vrijeme.