Wikipedija:Tipski članci/Televizijske serije

Izvor: Wikipedija

Obrazac članaka[uredi kôd]

Kao uzor obrasca može poslužiti članak Prosjaci i sinovi:

  • članak bi trebao imati infookvir s desne strane sa slikom/ilustracijom iz serije (sve serije imaju autora, redatelja, glumce i broj epizoda)
  • odlomci članka mogu biti tema serije i/ili radnja, uloge i izvori. Naravno da ih može biti još, ali ova 3 ili 4 odlomka bi trebala biti prisutna u svakom članku o serijama
  • valja izbjegavati pisanje križeva koji označavaju preminulog lika odnosno glumca u seriji
    • u vrijeme prije komercijalnih televizija i prije računala (da je tada postojala Wikipedija/internet) na taj se način moglo pratiti što se događa u seriji kao da se radi o događaju iz stvarnog života, ali danas kad se serije repriziraju po nekoliko puta, i kad ih sami možete kod kuće gledati s optičkih medija (DVD odnosno Blu-ray), koji je smisao označavanja preminulih likova? Označava li se time lik koji je preminuo prije aktualnog vremena radnje koje se opisuje u seriji, a koji se pojavljuje kroz tzv. flashbackove? Označava li se time lik koji je preminuo u nekoj epizodi do kuda se trenutačno došlo s prikazivanjem? Označava li se time lik koji je preminuo/izbačen iz serije u ukupnom prikazivanju serije? Duhovit komentar problematike pročitajte ovdje
    • isto vrijedi i za glumce koji su preminuli, kratko obrazloženje ovdje
    • ukratko, križevima je mjesto u životopisima, ne u člancima o televizijskim serijama

Kriteriji[uredi kôd]

  • 0-ta faza ili "Priprema za emititiranje". TV kuće osim vijesti, dokumentaraca, filmova i spotova emitiraju i igrane serije. Ukoliko vlasnici odnosno urednici neki scenarij (odnosno scenarij i pilot epizodu) procijene dovoljno kvalitetnim snimi se u početku tipično od 5 do 20 epizoda. Mini-serije mogu imati i samo tri epizode, ali serije koje se emitiraju veći dio godine obično imaju od 10 do 26 epizoda godišnje. Prije nego što krene emitiranje serije pojavljuju se najave u medijima, u današnje vrijeme TV kuće na internetu objavljuju popis epizoda, imena glumaca, redatelja, scenarista.
    • Iako "wikipedija nije kristalna kugla" (odnosno u pravilu ne pišemo članke o nečemu što se još nije dogodilo) u današnje vrijeme kad je snimljeno prvih 5-20 epizoda serije te epizode će sigurno biti objavljene prije ili kasnije. Ako postoji dovoljno podataka o novoj seriji za napisati članak često se članak o seriji pojavi na wikipediji prije nego što počne samo emitiranje serije. Naravno, osim relativno kratkog članka o seriji nije moguće napisati nijedan drugi povezani članak, jer jednostavno nema dovoljno materijala za to.
  • 1-ta faza "Emitiranje prve sezone u tijeku" Počelo je emitiranje serije, emitirana je najmanje jedna epizoda i najmanje jedna epizoda ima do kraja serije. Ako članak o seriji nije napisan prije početka emitiranja, sad ga se može napisati jer postoji "čvrsti" razlog za to. Osim članka o seriji, može se napisati i članak o glavnim likovima i članak ili popis epizoda serije, koji tipično sadrži sljedeće podatke:
    • broj sezone i epizode u sezoni (često se navodi zasebno redni proizvodni broj i redni broj emitiranja, jer ponekad se redoslijed emitiranja epizoda naknadno promijeni)
    • ime epizode
    • redatelj i scenarist
    • kratki sadržaj
    • gledanost serije (u državama u kojima je taj podatak poznat)
  • 2-ta faza "Emitiranje druge ili svake sljedeće sezone u tijeku" Isto kao i filmske nagrade televizijske nagrade dodjeljuju se jednom godišnje, vrhunske serije često već u tijeku ili nakon prve sezone dobiju poneku nagradu, nije rijedak slučaj da neka serija (ili njeni glavni glumci) po nekoliko godina za redom osvajaju glavne televizijske nagrade. Nije svaka serija vrhunska, ali neke su ipak dovoljno dobre da u svojih 3 ili 5 ili koliko već godina emitiranja dobiju izvjestan broj nagrada, ako ne već prve godine emitiranja onda naknadno.
  • 3-ta faza "Snimanje serije okončano, emitiranje širom svijeta u toku" Gotovo je sa snimanjem novih epizoda, serija se emitira širom svijeta, negdje se gleda prva, negdje treća, negdje peta sezona "omiljene" serije. :)
  • 4-ta faza "Prvo emitiranje serije okončano" Gledatelji u najmanje jednoj državi svijeta vidjeli su posljednju epizodu serije. Serije s malom gledanošću nestanu bez traga, o svršetku popularnih serija piše se u novinama kao o istovremenom dolasku predsjednika SAD-a i Rusije u Hrvatsku. :)

Bilješke[uredi kôd]

  • Gore piše kad najvjerojatnije nastaje prvi članak o seriji, te kad ima smisla za nastanak prva tri članka o seriji. Ono što ne piše je kad nastaju članci o epizodama serije. Nema jasnih kriterija. Nije Vam jasno? Može i ovako: Nema jasnih kriterija. :D
  • Jedini smisleni kriterij koji sam do sada čuo je polukriterij: "ne može se pisati članke o epizodama prije početka emitiranja pete sezone serije", odnosno mora proći najmanje 5 godina od početka neke serije da bi se vidjelo koliko je nagrada dobila (ako ikoju), i da bi se našlo dovoljno izvora da se mogu napisati kvalitetni članci o epizodama serije.
  • Drugi mogući kriterij su nagrade. Ne pišem da je to smisleni kriterij jer kako odrediti koja nagrada se broji a koja ne? Ili ćemo brojati nagrade i ako ih ima više od 3 ili 5 onda je dovoljno?
  • Kako sve to funkcionira na en wiki? (po mom iskustvu, ako ne vjerujete idite i provjerite sami :). Kako en wiki ima puno suradnika, za skoro svaku seriju našao se poneki suradnik koji je počeo pisati članke o epizodama. Kako se mišljenja razlikuju, kad se počnu pisati članci o temama upitne važnosti uvijek se nađe netko tko bi te članke obrisao. Članci o epizodama neke serije ostanu jer dobiju podršku suradnika jer postoje dobri razlozi da članci ostanu, članci o epizodama neke serije budu obrisani jer nema nikakvih argumenata da bi ostali. Ponekad se stanje promijeni godinu ili dvije kasnije, ali ne prečesto.
  • Što bi bilo najpametnije raditi na hr wiki? Ne pisati članke o epizodama prerano, pričekati npr. 5 godina od početka emitiranja serije da se vidi zaslužuje li serija članke o epizodama ili ne. Koji su kriteriji? Nagrade, ali nije moguće jasno definirati koje i kakve nagrade.
  • Ako je neka serija zadovoljila kriterije i pišemo članke o njenim epizodama, znači li to da na wiki može stajati bilo kakva mrva o epizodi neke serije, bez obzira na kvalitetu članka (pismenost i broj izvora, enciklopedijski pristup)? Ne - primjenjuju se standardni kriteriji. Ako već dopuštamo članke o epizodama neke serije, onda ti članci moraju biti dobri. Loš članak (nepismen, bez poveznica, kategorije, međuwikija, izvora) ide na stranicu za razgovor i dobiva 2 tjedna do brisanja kao i svaki drugi loš i/ili nesređen članak.
  • Imamo li jasne kriterije? Ne, nemamo. Imamo li nekakve kriterije? Da, imamo iste one kriterije o kojima smo pričali prije 3-5 godina, nisu se promijenili ni mrvu od tada do danas. Hoćemo li ponoviti ovu raspravu za jedno 3-5 godina? 100% sam siguran da hoćemo. (napisano u veljači 2013. godine)