Razgovor Wikipedija:Tipski članci/Televizijske serije

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Wikipedija:Tipski članci/Televizijske serije.
Rad na člancima
Pismohrane:


Kriteriji[uredi kôd]

Predlažem da se dio s općom raspravom premjesti na ovu stranicu, jer je ovo mjesto za takvu raspravu. --Roberta F. 13:31, 25. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Evolucija nastanka članaka o TV seriji[uredi kôd]

  • 0-ta faza ili "Priprema za emititiranje". TV kuće osim vijesti, dokumentaraca, filmova i spotova emitiraju i igrane serije. Ukoliko vlasnici odnosno urednici neki scenarij (odnosno scenarij i pilot epizodu) procijene dovoljno kvalitetnim snimi se u početku tipično od 5 do 20 epizoda. Mini-serije mogu imati i samo tri epizode, ali serije koje se emitiraju veći dio godine obično imaju od 10 do 26 epizoda godišnje. Prije nego što krene emitiranje serije pojavljuju se najave u medijima, u današnje vrijeme TV kuće na internetu objavljuju popis epizoda, imena glumaca, redatelja, scenarista.
    • Iako "wikipedija nije kristalna kugla" (odnosno u pravilu ne pišemo članke o nečemu što se još nije dogodilo) u današnje vrijeme kad je snimljeno prvih 5-20 epizoda serije te epizode će sigurno biti objavljene prije ili kasnije. Ako postoji dovoljno podataka o novoj seriji za napisati članak često se članak o seriji pojavi na wikipediji prije nego što počne samo emitiranje serije. Naravno, osim relativno kratkog članka o seriji nije moguće napisati nijedan drugi povezani članak, jer jednostavno nema dovoljno materijala za to.
  • 1-ta faza "Emitiranje prve sezone u tijeku" Počelo je emitiranje serije, emitirana je najmanje jedna epizoda i najmanje jedna epizoda ima do kraja serije. Ako članak o seriji nije napisan prije početka emitiranja, sad ga se može napisati jer postoji "čvrsti" razlog za to. Osim članka o seriji, može se napisati i članak o glavnim likovima i članak ili popis epizoda serije, koji tipično sadrži sljedeće podatke:
    • broj sezone i epizode u sezoni (često se navodi zasebno redni proizvodni broj i redni broj emitiranja, jer ponekad se redoslijed emitiranja epizoda naknadno promijeni)
    • ime epizode
    • redatelj i scenarist
    • kratki sadržaj
    • gledanost serije (u državama u kojima je taj podatak poznat)
  • 2-ta faza "Emitiranje druge ili svake sljedeće sezone u tijeku" Isto kao i filmske nagrade televizijske nagrade dodjeljuju se jednom godišnje, vrhunske serije često već u tijeku ili nakon prve sezone dobiju poneku nagradu, nije rijedak slučaj da neka serija (ili njeni glavni glumci) po nekoliko godina za redom osvajaju glavne televizijske nagrade. Nije svaka serija vrhunska, ali neke su ipak dovoljno dobre da u svojih 3 ili 5 ili koliko već godina emitiranja dobiju izvjestan broj nagrada, ako ne već prve godine emitiranja onda naknadno.
  • 3-ta faza "Snimanje serije okončano, emitiranje širom svijeta u toku" Gotovo je sa snimanjem novih epizoda, serija se emitira širom svijeta, negdje se gleda prva, negdje treća, negdje peta sezona "omiljene" serije. :)
  • 4-ta faza "Prvo emitiranje serije okončano" Gledatelji u najmanje jednoj državi svijeta vidjeli su posljednju epizodu serije. Serije s malom gledanošću nestanu bez traga, o svršetku popularnih serija piše se u novinama kao o istovremenom dolasku predsjednika SAD-a i Rusije u Hrvatsku. :)

Bilješke[uredi kôd]

  • Gore piše kad najvjerojatnije nastaje prvi članak o seriji, te kad ima smisla za nastanak prva tri članka o seriji. Ono što ne piše je kad nastaju članci o epizodama serije. Nema jasnih kriterija. Nije Vam jasno? Može i ovako: Nema jasnih kriterija. :D
  • Jedini smisleni kriterij koji sam do sada čuo je polukriterij: "ne može se pisati članke o epizodama prije početka emitiranja pete sezone serije", odnosno mora proći najmanje 5 godina od početka neke serije da bi se vidjelo koliko je nagrada dobila (ako ikoju), i da bi se našlo dovoljno izvora da se mogu napisati kvalitetni članci o epizodama serije.
  • Drugi mogući kriterij su nagrade. Ne pišem da je to smisleni kriterij jer kako odrediti koja nagrada se broji a koja ne? Ili ćemo brojati nagrade i ako ih ima više od 3 ili 5 onda je dovoljno?
  • Kako sve to funkcionira na en wiki? (po mom iskustvu, ako ne vjerujete idite i provjerite sami :). Kako en wiki ima puno suradnika, za skoro svaku seriju našao se poneki suradnik koji je počeo pisati članke o epizodama. Kako se mišljenja razlikuju, kad se počnu pisati članci o temama upitne važnosti uvijek se nađe netko tko bi te članke obrisao. Članci o epizodama neke serije ostanu jer dobiju podršku suradnika jer postoje dobri razlozi da članci ostanu, članci o epizodama neke serije budu obrisani jer nema nikakvih argumenata da bi ostali. Ponekad se stanje promijeni godinu ili dvije kasnije, ali ne prečesto.
  • Što bi bilo najpametnije raditi na hr wiki? Ne pisati članke o epizodama prerano, pričekati npr. 5 godina od početka emitiranja serije da se vidi zaslužuje li serija članke o epizodama ili ne. Koji su kriteriji? Nagrade, ali nije moguće jasno definirati koje i kakve nagrade.
  • Ako je neka serija zadovoljila kriterije i pišemo članke o njenim epizodama, znači li to da na wiki može stajati bilo kakva mrva o epizodi neke serije, bez obzira na kvalitetu članka (pismenost i broj izvora, enciklopedijski pristup)? Ne - primjenjuju se standardni kriteriji. Ako već dopuštamo članke o epizodama neke serije, onda ti članci moraju biti dobri. Loš članak (nepismen, bez poveznica, kategorije, međuwikija, izvora) ide na stranicu za razgovor i dobiva 2 tjedna do brisanja kao i svaki drugi loš i/ili nesređen članak.
  • Imamo li jasne kriterije? Ne, nemamo. Imamo li nekakve kriterije? Da, imamo iste one kriterije o kojima smo pričali prije 3-5 godina, nisu se promijenili ni mrvu od tada do danas. Hoćemo li ponoviti ovu raspravu za jedno 3-5 godina? 100% sam siguran da hoćemo. SpeedyGonsales 08:35, 25. veljače 2013. (CET)[odgovori]
Možda si zapravo počeo dodavati kriterije za buduće članke. Jedan od njih je vrijeme prošlo od početka emitiranja. Po mom osobnom mišljenju, 5 godina je predugo, možda su 3 godine OK. Brojanje nagrada? Zašto ne? Koliko? Odredimo neki broj. Svi članci koji ne zadovolje budući (nadam se ) kriterij mogu dobiti popis epizoda i kraj priče. Ovo o ponavljanju ove rasprave ću te demantirati: neće to biti 3-5 godina već do sljedećeg spornog članka, kao što je i sada, i onda će opet biti rasprave oko nepostojećih kriterija. Zašto ne tražiti raspravu od prije tri do pet godina? Zato jer su se mnoge (pa vjerojatno i ta) rasprave završile bez ikakva zaključka i smjernice. Ako će biti tako i u ovom slučaju, ja ću odustati odmah, jer se ne mislim truditi nizašta. Jedini (moj) cilj forsiranja (ako se to tako može zvati) je bilo kakav kriterij (koji je bolji od nikakvoga) koji će nam skratiti ovakve rasprave na najmanju moguću mjeru i nepotrebno trošenje vremena na isto. Ne kažem da će on biti savršen, ali u budućnosti možemo poboljšavati samo postojeće stvari, nepostojeće sigurno ne možemo.--MaGa 09:51, 25. veljače 2013. (CET)[odgovori]
Dodavanje odgode (n godina) nije dodavanje kriterija. To je samo izbjegavanje rasprava dok se ne stekne dovoljno vremena da se ima o čemu raspravljati, što ima smisla jer wikipedija nije forum a odgodom to načelo osnažujemo.
Neki ključni novi kriterij se nije pojavio. Bar ga ja nisam vidio, ako ga je tko ulovio neka ga pokaže. Za ozbiljno. SpeedyGonsales 10:01, 25. veljače 2013. (CET)[odgovori]
Ptičica mi je šapnula dva primjera: Igra prijestolja i Frasier. Prvi primjer je odličan primjer da kriterij odgode nije dobar iz sljedećih razloga:
  • serija trenutačno ima dvije sezone (što bi uz odgodu na 3 ili 5 godina bilo premalo)
  • serija je do sada dobila 10 nagrada, 7 za prvu sezonu i 3 za drugu sezonu
  • dramski format serije i trajanje epizoda odgovara kriterijima
Sve to vodi na zaključak da kriterij odgode otpada.
Frasier:
  • dijeli prvo mjesto po broju nagrada Emmy (37 nagrada) s emisijom "Saturday Night Live" - zadovoljava kriterij nagrada
  • serija ima 11 sezona i ukupno 264 epizode, epizode traju oko 24 minute - ni broj ni format epizoda ne zadovoljava enciklopedijske kriterije
Može se vidjeti da imamo sukobljene kriterije. Sviđa mi se rješenje tog problema na enwiki:
  • imaju članak o seriji
  • imaju popis svih epizoda u jednom članku, bez sadržaja epizoda (264 epizode)
  • imaju popise svih epizoda po sezonama, dakle 11 članaka za 11 sezona s kratkim sadržajem članaka
  • imaju članke o epizodama koje su dobile veći broj nagrada, npr. prva epizoda prve sezone, s2e3, s2e16, s6e10, s7e23/24, zadnja epizoda serije = 6 nagrađenih epizoda od ukupno 264 epizode ima svoje članke
Gornji primjeri potvrđuju tvrdnju da jasni kriteriji ne postoje i isto tako pokazuju da postoje serije (i epizode) koje jasno zadovoljavaju enciklopedijske kriterije.
Suradnici koji su prepoznali nepostojanje jasnih kriterija kao problem su u pravu, odnosno MaGa a djelomično i Bonč i Šokac su tu u pravu. Nepostojanje jasnih kriterija uvijek će dovoditi do situacija da neki suradnik napiše neki članak koji će netko drugi predložiti za brisanje ili možebitno obrisati istog trena čim ga uoči. Dalje događaji teku logično: netko će se žaliti i dobiti potporu, kako je članak (najvjerojatnije) obrisan s razlogom i suprotna strana će dobiti potporu i onda imamo veći ili manji sukob mišljenja a sve zbog nepostojanja jasnih kriterija. SpeedyGonsales 12:25, 26. veljače 2013. (CET)[odgovori]

Prijedlog[uredi kôd]

Problem članaka o epizodama TV serija mogao bi se umanjiti dopunjavanjem stranice Wikipedija:Tipski članci/Televizijske serije tablicom TV serija sa sljedećim stupcima:

  • osnovno (članak o seriji ili članak o seriji i popis epizoda u Dodatku, možda članak o likovima)
  • prošireno (osnovno + članak o likovima, popis epizoda po sezonama s kratkim sadržajem, članci o nagrađenim epizodama)
  • potpuno (prošireno + članci o svim epizodama).

Svaki put kad se povede rasprava o nekom članku neke serije zaključak rasprave i poveznicu valjalo bi napisati na tu stranicu. Nije za očekivati da će problemi uvođenjem tablice nestati jer problema bi imali čak i da su kriteriji jasni, jer netko uvijek postavlja pitanje o postojećim pravilima i kriterijima. No time bi rješavanje problema trebalo biti olakšano jer bi postojeći kriteriji mogli postati nešto jasniji kad će se na primjerima vidjeti koja serija spada u koju kategoriju.

Primjeri[uredi kôd]

  • "Saturday Night Live" - osnovno, samo članak o emisiji. Emisija ima 37 nagrada Emmy no takvog je formata da nema smisla pisati nešto više od članka o samoj emisiji odnosno seriji.
  • Dinastija, Spasilačka služba - osnovno; članak o emisiji, popis epizoda u Dodatku, članak o likovima ako ga netko napiše.
  • Frasier - prošireno. Serija ima 37 nagrada Emmy no takvog je formata (epizode od 24 minute) da nema smisla pisati članke o svakoj epizodi.
  • Igra prijestolja - potpuno. Serija je nakon 2 sezone (ukupno 20 epizoda) dobila 10 nagrada, epizode su trajanja 50-70 minuta.

Namjerno nisam predložio kamo spada serija Živi mrtvaci kako bi olakšao postizanje konsenzusa. Kad se jednom postigne konsenzus pretpostavljam da ćemo relativno lako odrediti kategoriju u koju spada bilo koja serija, pa tako i ova. SpeedyGonsales 13:39, 26. veljače 2013. (CET)[odgovori]


Slažem se s prijedlogom i nisam za preveliko ograničavanje novih i trenutačnih suradnika. Ako su članci jezično kvalitetni i wikipedizirani, a serija prema gore navedenim prijedlozima dovoljno značajna, bolje je imati opširne članke o svakoj seriji (epizodi). Osobno sam više puta morala o nekoj seriji ili epizodama čitati na en ili de wiki, jer kod nas nije pisalo ništa, a bolje bi bilo da je pisalo na našoj wiki. Wikipedija je osim opće i filmska enciklopedija, možemo se nadati da će nam se jednom pridružiti studenti filmske i televizijske režije, montaže, produkcije i većinu tih članaka dovesti do savršenstva, ali mišljenja sam da ne bi trebali previše ograničavati nečiju želju za pisanjem ako suradnik piše kvalitetno i o temama koje imaju društveni/umjetnički značaj. --Roberta F. 13:52, 26. veljače 2013. (CET)[odgovori]


Pozdrav svima! :) Osobno smatram da neke serije trebaju imati svoj zaseban svijet na Wikipediji. Trenutno radim na pisanju epizoda serije Izgubljeni, jer mislim da je to takva vrsta serije kod koje nije dovoljno samo nabrojati naslove epizoda budući se radi o dosta jedinstvenom televizijskom uratku. Sličnog sam mišljenja i za seriju Dosjei-X, ali ona ima preko 200 nastavaka i premda o svima njima već postoje članci na engleskoj Wikipediji (od kojih su neki bili Izabrani) svejedno ću taj zadatak prepustiti nekoj drugoj duši u budućnosti koja će htjeti preuzeti taj posao na sebe. Za sada je članak o Dosjeima-X riješen na način da sam napisao o svakoj sezoni ponešto i napravio popis epizoda te sve to ugurao u jedan članak budući mi je plan da u rujnu mjesecu ove godine predložim isti za Izabrani, jer će toga tjedna serija proslaviti točno 20 godina od emitiranja prve epizode.
S druge strane, serije kao što su Hitna služba ili Prijatelji (članak je grozno malen, šteta; morat ću to popraviti u nekom trenutku) po mojem osobnom mišljenju ne zaslužuju imati puno više od osnovnog članka i članka s popisom epizoda. Naprosto iz razloga što, npr. Hitna služba ima nešto malo više od 330 epizoda i zbilja smatram da bi bilo pretjerivanje pisati o svakoj epizodi posebno. Možda eventualno o nekim posebnim epizodama koje su se kroz godine istaknule (Pilot, Love's Labor Lost, Hell and High Water, Be Still My Heart, All in the Family, The Visit...), ali niti to nije nužno.
Pretpostavljam da je rasprava krenula zbog serije Živi mrtvaci. Primijetio sam ovaj članak kojeg smatram loše napisanim, ali ne pada mi na pamet mijenjati ga, jer je ovo serija koja spada u ovu drugu kategoriju - onih serija koje zaslužuju imati osnovni članak. Pogotovo iz razloga što serija još uvijek traje i kolikogod ja trenutno uživao u njezinom gledanju još uvijek ne možemo reći hoće li serija doživjeti kultni status, postati najgledanija u povijesti ili imati sudbinu jedne od mnogobrojnih serija koje su imale odličnih prvih nekoliko sezona, a onda se u potpunosti pogubile i raspale. Iz tog razloga sam zapravo protiv pisanja članaka o pojedinačnim epizodama za seriju koja se još uvijek emitira. Iz tog razloga ne želim još pisati o seriji Momci s Madisona, a tako bih to htio i jedva se kontroliram. :)--Smajlić12 (razgovor) 14:28, 26. veljače 2013. (CET)[odgovori]
Ipak se (o)kreće. Dovoljno sam upirao u svemu ovome da ne bih dao bezrezervnu podršku prijedlogu. Svakako za.--MaGa 21:21, 26. veljače 2013. (CET)[odgovori]