Wikipedija:Gola poveznica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Wikipedija:URL)
↱
  • WP:URL

Gola poveznica je mrežna adresa koja se koristi kao izvor nekih informacija u članku, a ne sadržava informacije o stranici. Drugim riječima, doslovno je referencija samo mrežna adresa, baš kako izgleda u adresnom polju internetskog preglednika a koja se nalazi unutar <ref> oznake ili se navodi kao vanjska poveznica, bez naslova, autora, datuma ili naslova djela preuzetoga djela. Ne sadržava ikakve bibliografske informacije koje su uobičajeno potrebne za citiranje radova.

Važno je spomenuti da neki stilovi citata, poput američkog stila MLA, koriste puni bibliografski citat, odnosno sadržavaju i cijelu mrežnu adresu (odnosno poveznicu) pored svih ostalih informacija kao što su ime autora, datum i naslov djela. Ovo se ne smatra golom poveznicom.

Kako prepoznati golu poveznicu?[uredi kôd]

Gola poveznica je mrežna adresa koja ne sadržava bilo kakve druge informacije o izvoru koji se tom poveznicom pridonosi. Sljedeća dva primjera prikazuju najčešće korištene jednostavne poveznice koje treba izbjegavati:

Sljedeća dva primjera nisu gole poveznice. Prva koristi predložak {{Citiranje weba}}, dok je druga napisan ručno.
(razliku možete vidjeti klikom na "uredi VE" na vrhu stranice i dolaskom do ovog dijela u uređivaču teksta):

  • Answer ID 14083: D2X Firmware update 2.0.0 — Windows. Find Answers. Nikon USA Inc. 2008. Pristupljeno 9. svibnja 2009..
  • Answer ID 14083: D2X Firmware update 2.0.0 — Windows. Find Answers. Nikon USA Inc (2008). pristupljeno 9. svibnja 2009.

Zašto ne treba koristiti gole poveznice?[uredi kôd]

Gole poveznice podliježu pojavi koja se naziva trulež poveznica, ili jednostavnije rečeno, poveznice možda više ne postoje, pa se ne mogu provjeriti. Upotrebljivost golih poveznica u potpunosti ovisi od toga da određena mrežna stranica zadrži svoju strukturu poveznica.

Sljedeći jednostavni citati novina International New York Times su prestali s radom (ili su istrunuli) zato što je New York Times izvršio potpunu rekonstrukciju svoje mrežne stranice, kao što se može vidjeti ispod:

Kada se upotrebljava potpuni citat za referencije, pomoću predloška {{Citiranje weba}}, prikazuje se autor, datum i naslov citata. Ukoliko se mrežna stranica promjeni, te će dodatne informacije pomoći pri pronalaženju istog citata na novoj lokaciji. Ukoliko se prikazani materijal više ne može naći na internetu, dodatne obavijesti mogu pomoći pri pronalaženju istih informacija u raznim arhivima, kolekcijama članaka/novina, u knjigama i drugdje.

Ispod je puni citat prvog članka nekadašnjih novina International Herald Tribune, napravljen pomoću predloška {{cite news}}:

Može se primjetiti da, kada postoji puni citat, moguće je ponovo naći članak preko usluga poput LexisNexis, HighBeam Research, stranice archive.org kao i drugih usluga, iako prvobitna inačica na mrežna stranica više ne postoji ili je na drugoj adresi.

Drugi problem s golim poveznicama jest da, ukoliko ne sadržavaju čitljiv tekst, veoma loše izgledaju i ugrožavaju izgled stranice, kao u primjeru ispod:

Ovaj problem se može riješiti korištenjem formata [duga_mrežna_adresa čitljiv_tekst] gdje prazno mjesto predstavlja razmak, kao u primjeru ispod:

Kako spriječiti mrtve poveznice[uredi kôd]

Najvažnije je da ne dodajete gole poveznice kao izvore u članke. Uvijek rabite puni format citata s naslovom, autorom i bilo kakvim drugim mogućim informacijama.

Ako pronađete članak s jednostavnim poveznicama, možete pomoći na dva načina:

  • Dodajte predložak {{URL i naslovi}} na sam početak članka. Ovo će prikazati obavijest da članak sadržava gole poveznice i da ga treba popraviti, te će članak svrstati u kategoriju za održavanje.
  • Možete sami zamjeniti poveznice punim citatom tako što ćete ih ručno zamjeniti ili možete rabiti oruđe reFill, otvoriti napredne mogućnosti i kopirati wikitekst (najčešće sve pod <ref> oznakama) i alat će pokušati automatski napraviti referenciju koja je u potpunosti oblikovana na poželjni način. Naravno, imajte na umu da alat nije savršen, tako da ste i dalje odgovorni za bilo koju izmjenu koju napravite koristeći ju.

Napomena: reFill formatira datum kao GGGG-MM-DD, koji je potrebno ručno ispraviti.

Vidi i[uredi kôd]