Wikipedija:Wikipedia20

Izvor: Wikipedija

Wikipedia20 (ili Wikipedia@20) je naziv kampanje koju je Zaklada Wikimedija potaknula za proslavu dvadeset godina od početka Wikipedije. Usljed pandemijskih uvjeta izostala je središnji rođendanska proslava u korist cjelogodišnjih globalnih online i regionalno/lokalno online/hibridnih aktivnosti na tu temu.

Wikipedia20 custom mark.svg

Wikipedia @ 20 online aktivnosti[uredi kôd]

Abstract Wikipedia - Zdenko (Denny) Vrandečić[uredi kôd]

Dr. Zdenko Denny Vrandečić

2021-12-27 u 18:00 predavanje i razgovor u organizaciji Mi2-MaMa, potporu je dala Zaklada Wikimedija, te podršku HrW inicijativa, Open GLAM i Gradska knjižnica Rijeka >> https://www.facebook.com/events/2748605202108357

Apstraktna Wikipedija projekt je koji razvija novi način višejezičnog stvaranja enciklopedijskog sadržaja. Omogućuje da po prvi puta na različitim jezicima urednici i čitatelji dopunjuju zajedničke podatke, znanja i sadržaje svih Wikipedija. Cilj je projekta olakšati višejezičnu suradnja među različitim instancama i poboljšati doživljaj Wikipedija čitatelja na svim jezicima.

O ovoj inovaciji u sferi besplatnog i slobodnog znanja govori programer i inicijator projekta Apstraktna Wikipedija Dr. Zdenko (Denny) Vrandečić, a u razgovoru će nam se pridružiti tehnolozi Vladimir Klemo i Miloš Rančić.

Uz predavanje objavit ćemo i prijevod eseja o Apstraktnoj Wikipediji objavljenog u sklopu izdavačkog projekta Wikipedia@20 (izdavač MIT Press, 2020.), u prijevodu Miljenke Buljević.

————

Predavanje se održava u sklopu programa kojim se obilježava 20 godina postojanja Wikipedije. U posljednjem tjednu jubilarne godine, grupa organizacija, kolektiva i pojedinaca_ki okupljenih oko CreativeCommons-a i Wikimedija poput HrW i OpenGLAM inicijativa organizira niz online aktivnosti koja će reflektirati povijest i budućnost najdugovječnijih projekta otvorenog i slobodnog znanja i web medija. Predavanja i razgovori tematiziraju povijest Wikipedije i njezinu širu važnost za Access to Knowledge (A2K) pokret, recentne projekte poput Apstraktne Wikipedije i perspektive digitalnih zajedničkih dobara.

Predavanje se odvija na platformi Zoom za pozvane i potvrđene sudionike, sa prenosom na Facebooku. Snimka predavanja ostat će dostupna na računima Multimedijalnog instituta društvenih mreža (FB: Mama Zagreb, YouTube: Mama na zahtjev), ali i na serverima slobodnih sadržaja Wikimedija Commonsa, Archive.org i Cultural Broadcasting Archive https://cba.media.

Moderator događaja i koordinator projekta za Multimedijalni institut je Željko Blaće (HrW Inicijativa), a uz potporu Zaklade Wikimedija, te podršku Gradske knjižnice Rijeka.

Članci objavljeni u hrvatskim medijima[uredi kôd]

 • Deutsche Welle piše popularno:[1]

  Wikipedia: 20 godina online-enciklopedije: Wikipedia slavi rođendan! Već 20 godina ljudi diljem svijeta na online-leksikonu traže informacije koje im na raspolaganje stavljaju drugi ljudi. Potražili smo odgovore na osam važnih pitanja.

 • Kulturpunkt.hr piše informativno:[2]

  Esencijalna infrastruktura za slobodno znanje: U 20 godina postojanja Wikipedija je od participativne enciklopedije postala globalni pokret za otvoreni pristup informacijama, a pozitivne pomake bilježi i njena hrvatska inačica.

 • Gradske knjižnica Rijeka piše edukativno:[3][4]

  Wikipedijinih prvih 20 iliti zašto participativnost i otvorenost znanja sada imaju (još više) smisla?: Wikipedija je kao nekomercijalna, participativna i otvorena enciklopedija na engleskom jeziku postala neupitno najrelevantniji enciklopedijski projekt našeg vremena, no osim toga postala je i resurs ne samo za stjecanja znanja, već i metoda kako djelovati na način koji podrazumijeva participativnost i otvorenost, te kako stvarati takav okoliš.

Izvori[uredi kôd]

 1. Greb, Verena. 15. siječnja 2021. Wikipedia: 20 godina online-enciklopedija. DW. Pristupljeno 31. siječnja 2021.
 2. Esencijalna infrastruktura za slobodno znanje. kulturpunkt. Pristupljeno 31. siječnja 2021.
 3. Wikipedijinih prvih 20 iliti zašto participativnost i otvorenost znanja sada imaju (još više) smisla?. Gradska knjižnica Rijeka. Pristupljeno 31. siječnja 2021.
 4. Wikipedijinih prvih 20 iliti zašto participativnost i otvorenost znanja sada imaju (još više) smisla?. Brickzine. 15. siječnja 2021. Pristupljeno 31. siječnja 2021.