Wikipedija:Wikipedija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Blue check.svg Ovo je smjernica Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.


Što je Wikipedija[uredi kôd]

Iz članka Wikipedija: Wikipedija (wiki na havajskom brzo ili požuriti + -pedija) višejezična je, na Webu zasnovana enciklopedija slobodnog sadržaja.

Iz članka Wikipedija:Što ne spada u Wikipediju: Wikipedija nije rječnik ili priručnik za korištenje žargona ili ostalih izraza. Wikipedijini članci nikako nisu: Definicije iz rječnika, Popisi definicija, Vodič za korištenje nečega ili vodič kroz jezike i sleng.

Zaključak: Wikipedija je enciklopedija.


Odnos hrvatske wikipedije i drugih jezičnih wikipedija[uredi kôd]

Drugi projekt Wikimedije kao uzor[uredi kôd]

Druge wikipedije nisu nam uzor, to je na ovom projektu napisano do sada veliki broj puta. Druge wikipedije napisane su na drugim jezicima, svaki jezik oblikuje svoju wikipediju tako da neki članci nikad ne će moći biti napisani na nekim wikipedijama jednostavno jer ne postoje odgovarajući pojmovi u svim jezicima. Npr. vrste snijega kod Eskima. Eskimska wiki će lako imati posebne članke za 30-ak vrsta snijega, dok to hrvatska wikipedija ne će imati iz razumljivih razloga.

Različite jezične wikipedije imaju različit broj suradnika različitih znanja, pa je kvaliteta nekih članaka na tzv. "malim" wikipedijama bolja od istih članaka na tzv. "velikim" wikipedijama. Uzor može biti samo kvalitetniji članak ali projekt kao takav ne može biti uzor jer je narav Wikimedijinih projekata nesustavna, što je posljedica smjernice o slobodnoj enciklopediji i što se tek dosljednom primjenom uporabe vjerodostojnih pisanih izvora može uravnotežiti u izvjesnoj mjeri.

Drugi projekt Wikimedije kao izvor[uredi kôd]

Jedna Wikipedija ne može drugoj biti izvor.

Inače jedna može biti drugoj, druga trećoj, a možda treća prvoj (slične stvari su se već događale), te je to zabranjeno, upravo zato da ne bi dolazilo do kružnih/cirkularnih referencija. Ono što se piše mora biti potkrijepljeno vjerodostojnim izvorima (knjigama, stručnim časopisima). To ne znači da se ne smije prevoditi s jedne Wikipedije na drugu, ali valja uvijek navesti i odgovarajuće izvore. Izvor objašnjenja, kronologija je sljedeća: članci na wikipediji u početku nisu imali izvora i članak je izgledao onako kako je to većina htjela. Otprilike 2006. godine (bar na hr wiki) netko se dosjetio da bi se taj sustav gdje u biti većina vlada sadržajem lako popravio uporabom izvora. To je bila odlična ideja, dok se netko nije dosjetio napisati izmišljotinu na jednoj wiki, isto to napisati na drugoj wiki i referencirati pozivom na prvu wiki prije nego se izmišljotina obriše na prvoj wiki, zatim ponoviti stvar na trećoj wiki i onda staviti izvor na prvu wiki koji pokazuje na treću wiki i krug je zatvoren.

Zaključak: Jedna Wikipedija ne može drugoj biti izvor.

Popis pojmova[uredi kôd]