Wikipedija:Wikiprojekt Slobodna Wikipedija

Izvor: Wikipedija

Wikiprojekt „Slobodna Wikipedija”, projekt, akcija i pokret na Wikipediji na hrvatskome jeziku osnovan radi sređivanja pristranih članaka i članaka lokalnog gledišta te radi pisanja novih i nadopune postojećih pravila i smjernica.

Povijest[uredi kôd]

Wikipedija na hrvatskome jeziku više od desetljeća bila je pod kontrolom ultradesničarskih administratora, što je uzrokovalo širenje pristranog sadržaja u člancima o povijesti, naročito na člancima o Drugom svjetskom ratu i ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Tekst pojedinih članaka toliko je problematičan da je na Meti navedeno da hr.wiki "promovira fašizam, antisrpsku i anti-LGBT propagandu".

Nakon globalne blokade jednog od problematičnih administratora i skidanja ovlasti preostalima situacija se donekle popravila. Međutim, znatan broj članaka zahtijeva popravak. Iako je trenutačno tehnički moguće sređivati članke, postoje tendencije nekih urednika, ali i pojedinih administratora, da se uspore ili spriječe takve izmjene. Osim popravka POV sadržaja, prijedlozi usvajanja novih i nadopune postojećih pravila i smjernica nisu uvijek dočekani s najvećim entuzijazmom.

Ciljevi[uredi kôd]

S obzirom na to da prevelika moć administratora nikad nije bila dobar izbor za našu zajednicu (potvrđeno na primjeru prijašnjih administratora), ovaj pokret zalagat će se za uvođenje pravila kojima se smanjuje njihov utjecaj. Uostalom, administratori su samo korisnici koji su ovlašteni za provođenje konsenzusa zajednice. Pogrešno tumačenje pravila i subjektivno reagiranje moraju biti spriječeni te treba potaknuti dobre prakse na projektu, a ne održavati stare koje su nedvojbeno pokazale lošima.

Ovaj projekt zalagat će se i za donošenje pravila o blokiranju koja trenutačno ne postoje. Nažalost, hr.wiki već dugi niz godina ima povijest spornih blokiranja. Definiranje preciznih pravila o blokiranju, blokiranju koje neće služiti kao kaznena mjera, bit će od suštinskog značaja za daljnji razvoj projekta.

Sudjelovanje[uredi kôd]

Pozivaju se svi zainteresirani suradnici da sudjeluju u projektu ostavljanjem potpisa na ovoj stranici.

Povezani projekti[uredi kôd]