Wikipedija:Wikiprojekt neutralnost

Izvor: Wikipedija

Dobro došli!

Početna stranica

Popis spornih članaka

Zahtjevi za recenziju

Oruđa

Sudionici

Nagrade


Sadržaj

Dobro došli na Wikiprojekt neutralnost! Wikipedijski projekt neutralnosti posvećen je održanju integriteta Wikipedije u skladu s pravilom wikipedijske neutralne točke gledišta.

Cilj[uredi kôd]

Cilj je ovog wikiprojekta promicati smjernice neutralne točke gledišta (NTG) navedene na WP:NTG, uklanjajući u člancima pristranost i pomažući u rješavanju sporova u vezi s NTG-om.

Djelokrug i fokus[uredi kôd]

Cilj je ovog wikiprojekta pomoći da se wikipedija dodatno uspostavi kao legitimno enciklopedijsko vrelo uklanjanjem pristranosti iz wikipedije. U njegovu su fokusu stranice koje sadržavaju očitu pristranost prema političkim ili rasnim skupinama, jer je to najgori oblik kršenja NTG-a na Wikipediji, no projekt usto nastoji osigurati da svi članci budu dovoljno neutralni.

Koordinacija projekta

Sudionici[uredi kôd]

Recenzentski odbor[uredi kôd]

Ako se želite pridružiti wikiprojektu, dodajte svoje ime na popis:

Neaktivni članovi[uredi kôd]

Neaktivni članovi bit će popisani ovdje kronološkim redom, od najnovijeg do najstarijeg. Ako popis prijeđe 20 sudionika, posljednjih petero bit će obaviješteno i zatim uklonjeno odavde.

Smijete dodati svoje suradničko ime na popis neaktivnih članova; učinite to ako ne planirate doprinositi neko vrijeme. Jednostavno pri dnu popisa nakon grafičke oznake (rabeći *) dodajte {{suradnik|<ovdje upišite svoje suradničko ime>}}.

Suradnički okvir[uredi kôd]

Ako želite pružiti potporu projektu, na svoju suradničku stranicu dodajte ovaj suradnički okvir:

kôd suradničkog okvira rezultat
{{SO/Wikiprojekt neutralnost}}
Ovaj suradnik podupire
Wikiprojekt neutralnost.

Oruđa[uredi kôd]

Predlošci[uredi kôd]

Predložak koji pomaže u održanju wikipedijskog integriteta:

  • {{neutralnost}} – radi označivanja općih sporova o NTG-u.

Prijedlozi recenzentima[uredi kôd]

Prvo provjerite da li ste dobro upućeni u smjernice wikipedijske neutralne točke gledišta. Potom osigurajte da možete biti prilično aktivni. Bilo bi dobro da odaberete jedan članak na tjedan. Svaka dva do tri mjeseca vršit će se provjera aktivnosti sudionika. Nekoliko je stvari koje možete činiti:

  • Provjerite stranice u kategoriji jednostranih prikaza teme i osporene nepristranosti jer one sadrže članke koje valja nadopuniti prikazom gledišta nezastupljena u članku. Pomozite riješiti sporna pitanja ili uklonite predloške {{jednostrano}} i {{neutralnost}} ako nema značajnih kršenja NTG-a.
  • Kategorije jednostranih prikaza teme i osporene nepristranosti sadrže širi popis članaka označenih predlošcima {{jednostrano}} i {{neutralnost}}, često s raspravom u tijeku. Drugo mišljenje ponekad može pomoći riješiti problem, a ponekad može pomoći i ispravak. Ako spor ne postoji, predložak bi valjalo ukloniti u skladu s njegovim smjernicama.
  • Obratite pozornost na popis novih stranica da biste osigurali da su novi članci prikazani na objektivan način. Molimo vas da ne zaboravite: ne ujedajte novake.
  • Pratite stranice na kojima ste zamijetili određene probleme (vandalizam, uredničke ratove itd.) da biste osigurali da se na njima slijede smjernice NTG-a.
  • Provjerite članke svrstane među neaktivnim zahtjevima.

Članke u vezi sa smjernicama NTG-a ne označujte predlošcima za brisanje. Radije dodajte prikladne predloške za održavanje ili upozorenja o NTG-u. Članak koji je vrištavo pristran trebao bi biti predmet održavanja, ne brisanja. Ako je riječ o neželjenom sadržaju, molimo vas da omogućite zajednici da od njega stvori dobar članak ili barem navedite stranicu na stranici za razgovor WPN-a da biste urednicima skrenuli pozornost na nju radi postizanja konsenzusa i dobivanja povratnog odgovora o tome što bi valjalo učiniti s navedenom stranicom.

Napomene o novim zahtjevima[uredi kôd]

Pri otvorenju novog zahtjeva imajte na umu nekoliko stvari:

  • Molimo vas rabite indikatore. Iako ih neki smatraju odbojnima, oni pojašnjuju namjeru vašeg upisa.
  • Molimo vas ne otvarajte nove zahtjeve ako je u tijeku rješavanje spora o članku. Ne želimo ovdje nikomu stati na prste i u tome smo prilično uporni.
  • Prvo razgovarajte, zatim djelujte. Zahtjevi podneseni ovamo često su vruća tema u slučaju nejasna konsenzusa. Rasprava vam može pomoći da napipate gdje se kriju problemi.

Povezani članci[uredi kôd]