Wikipedija:Zahtjev za mišljenje administratora/pravilnik

Izvor: Wikipedija

Pravilnik za administratore za jedan specifičan slučaj na stranici Wikipedija:Zahtjev za mišljenje administratora:

Kad se Zahtjev za mišljenje administratora podnosi u slučaju blokiranja suradnika na rok od mjesec dana ili dulji procedura je sljedeća:

  • Blokiranom suradniku se privremeno suspendira kazna (odblokirava se na 3 dana) kad anonimni suradnik snimi Zahtjev za mišljenje (nadalje prigovor), i onda kažnjeni suradnik ima rečena 3 dana (72 sata) da potvrdi da je on snimio prigovor, na stranici Zahtjev za mišljenje administratora. Bilo kakvo uređivanje drugih stranica povlači poništavanje prigovora i trenutačno ukidanje suspenzije kazne.
  • Ako kažnjeni suradnik ne potvrdi u roku od 3 dana da je prigovor njegov, prigovor se odbacuje i ne razmatra se jer pravo prigovora ima samo kažnjeni suradnik, u suprotnom netko bi mogao nanijeti štetu kažnjenom (blokiranom) suradniku besmislenim prigovaranjem.
  • Ako suradnik potvrdi da je prigovor njegov u gornjem roku, u tom istom roku ima pravo prepraviti prigovor na svaki mogući način (dakle i povući ga). Po isteku rečena 3 dana suradniku se vraća blok.
  • Potom administratori imaju 7 dana za iskazivanje svojih mišljenja. Cijela procedura treba biti na podstranici, kako bi se prema potrebi mogla zaključati da nema upadanja sa strane, a da opet drugi suradnici mogu iznositi možebitne nove zahtjeve za mišljenje administratora na glavnoj stranici Zahtjeva.
  • Po isteku 10 dana jedan će administrator zbrojiti mišljenja svojih kolega i napisati kratki zaključak i provesti ga u djelo, ako bude potrebe - ako zaključak traži neke nove akcije, bilo u korist ili na štetu suradnika koji je podnio prigovor.

Obrazloženje[uredi kôd]

Pošto nije moguće znati da li je neprijavljeni suradnik koji je napisao prigovor zaista onaj koji je blokiran, nedavno smo primjenili privremenu suspenziju bloka u takvome slučaju, gornjim prijedlogom se samo formalizira postupak u navedenim okolnostima.

Također, iako bi iz imena stranice same (Wikipedija:Zahtjev za mišljenje administratora) trebalo biti jasno da suradnici ukoliko imaju prigovor na rad nekog administratora mogu iznesti svoj prigovor, a potom administratori iznose svoja mišljenja, to nije očito svakom suradniku, nego netko je to shvatio kao stranicu gdje će iznijeti prigovor na rad jednog administratora, i ako se netko složi s odlukom ili mišljenjem prozvanog administratora, suradnik će nesmetano nastaviti kritizirati/napadati druge administratore samo zato što posjeduju i iskazuju mišljenje. Kako takvi postupci nemaju cilja, gornji prijedlog osim što formalizira suspenziju bloka u slučaju prigovora također definira i mjesto i vrijeme za prigovor, kako se mogućnost prigovora na rad administratora ne bi zlorabilo kao mogućnost beskonačne