Wilhelm von Lans

Izvor: Wikipedija
Wilhelm von Lans
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 5. ožujka 1861.
Mjesto rođenja Gut Loosen, Pruska
Datum smrti 21. ožujka 1947.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Wilhelm Andreas Jacob
Emil von Lans
Supruga Anna von Cölln
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1878.1915.
Čin Admiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Vojska Njemačka
Rod vojske mornarica
Odlikovanja Pour le Mérite

Wilhelm Andreas Jacob Emil von Lans (Gut Loosen, 5. ožujka 1861. - Berlin, 21. ožujka 1947.) je bio njemački admiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 1. eskadrom bojnih brodova Flote otvorenog mora.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Wilhelm von Lans rođen je 5. ožujka 1861. u Gut Loosenu kao treće od osmero djece Herberta i Berthe Lans. U mornaricu je kao kadet stupio 1878. godine nakon čega je služio na raznim brodovima u Južnoj Americi i Africi. Od 1894. služi na linijskom brodu SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm, nakon čega do 1898. služi u stožeru mornarice. U veljači 1899. kao zapovjednik topovnjače SMS Iltis upućen je u Kinu gdje tijekom Bokserskog ustanka sudjeluje u Bitci kod tvrđava Taku. U navedenoj bitci Lans je teško ranjen, te je za hrabrost od strane cara 25. lipnja 1900. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

Nakon oporavka Lans se 1901. vraća u Njemačku gdje ponovno služi u stožeru mornarice, nakon čega je 1904. unaprijeđen u čin kapetana kada postaje i zapovjednikom bojnog broda SMS Kaiser Wilhelm II. Godine 1906. promaknut je u kontraadmirala, dok 1909. postaje inspektorom torpednog sustava njemačke mornarice na kojem mjestu se zalagao za veću izgradnju torpednih čamaca. Godine 1912. unaprijeđen je u čin viceadmirala, te postaje zapovjednikom 1. eskadre bojnih brodova Flote otvorenog mora na kojem mjestu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Dužnost zapovjednika 1. eskadre bojnih brodova Flote otvorenog mora Lans je obavljao do veljače 1915. kada je bio prisiljen odstupiti s te dužnosti. Tada je naime, Lansov stožerni časnik s njegovim odobrenjem sastavio memorandum u kojem je kritizirao pomorsku strategiju ministra mornarice Alfreda von Tirpitza nakon čega je na Tirpitzov pritisak Lans prisiljen odstupiti s mjesta zapovjednika eskadre bojnih brodova. Nakon odstupanja Lans je do rujna 1915. obavljao dužnost zapovjednika Sjevernomorskog pomorskog područja nakon čega se umirovio djelomično i zbog zdravstvenih problema uzrokovanih zadobivenim ranama u borbama u Kini. Prije nego što je umirovljen, Lans je promaknut u čin admirala.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Lans je nastavio živjeti u Berlinu. Tijekom Drugog svjetskog rata Lansov stan u Berlinu uništen je u savezničkom bombardiranju tako da je Lans sa suprugom Annom s kojom se nalazio u braku od 1903. bio prisiljen se preseliti u Adamsdorf.

Wilhelm von Lans preminuo je 21. ožujka 1947. godine u 86. godini života u Berlinu. Pokopan je na protestantskom groblju u Hamminkelnu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(njem.) Wilhelm von Lans na stranici Deutsche-schutzgebiete.deArhivirana inačica izvorne stranice od 15. lipnja 2012. (Wayback Machine)
(njem.) Wilhelm von Lans na stranici Sps-Hamminkeln.de