Willi von Klewitz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Willi von Klewitz
Willi von Klewitz (1872-1928).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 3. veljače 1872.
Mjesto rođenja Magdeburg, Pruska
Datum smrti 1. listopada 1928.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Wilhelm von Klewitz
Opis vojnoga službovanja
Čin General
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Ofenziva od 100 dana
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera 3. armije
načelnik stožera 2. armije
Odlikovanja Pour le Mérite

Wilhelm "Willi" von Klewitz (Magdeburg, 3. veljače 1872. - Berlin, 1. listopada 1928.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnik stožera LIV. i XI. korpusa, te 3. armije i 2. armije na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Willi von Klewitz rođen je 3. veljače 1872. u Magdeburgu. U prusku vojsku stupio je kao kadet sa 13 godina. Tijekom vojne karijere služio je na carskom dvoru gdje je postao bliski prijatelj sa prijestolonasljednikom Vilimom i njegovim bratom Oskarom. Od 1909. služio je u Glavnom stožeru u Berlinu.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Tijekom Prvog svjetskog rata Klewitz je od studenog 1916. zapovijedao 55. pješačkom pukovnijom. U siječnju 1917. postaje načelnikom stožera LIV. korpusa kojim je zapovijedao Viktor Kühne, te nakon toga XI. korpusa. U veljači 1918. Klewitz postaje načelnikom stožera 3. armije koju dužnost obavlja do kolovoza kada postaje načelnikom stožera 2. armije. Navedenu dužnost obavlja nešto više od mjesec dana jer se u rujnu ponovno vraća na mjesto načelnika stožera 3. armije na kojoj dužnosti dočekuje i kraj Prvog svjetskog rata.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Klewitz se jedno vrijeme bavio filmom. Međutim, 1925. upućen je u Tursku kako bi pomagao turskim vlastima u reorganizaciji vojske. Preminuo je 1. listopada 1928. godine u 56. godini života u Berlinu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Willi von Klewitz na stranici Prussianmachine.com