Prijeđi na sadržaj

Windows Cairo

Izvor: Wikipedija
Cairo
Tvrtka/razvijatelj:Microsoft
Radno stanje:Otkazan

Cairo kodni je naziv Microsoftovog projekta koji je trajao od 1991. do 1996. godine. Cilj projekta bio je stvoriti tehnologije za sljedeću generaciju operacijskih sustava koji bi ispunili Bill Gatesovu viziju "informacija nadohvat ruke".[1] Cairo nikad nije zaživio iako se dijelovi njegovih tehnologija koriste u ostalim Microsoftovim proizvodima.

Najava

[uredi | uredi kôd]

Jim Allchin najavio je Cairo 1991. na Microsoft Professional Developers konferenciji.[2] Na Cairo/Win95 Professional Developers konferenciji javno je predstavljen (uključujući i demonstrativni sustav).[3]

Mogućnosti

[uredi | uredi kôd]

Cairo je radio na konceptu distribuiranog računarstva kako bi korisniku ponudio informacije brzo i pouzdano pomoću svjetske mreže računala.

Mnoge tehnologie iz Caira korištene su u drugim Microsoftovim proizvodima. Koriničko sučelje Windowsa 95 temelji se na dizajnu sučelja Caira.[4] DCE/RPC tehnologija korištena je u Windowsu NT 3.1, a indeksiranje sadržaja sada je dio IIS-a i Windows Desktop Searcha.[2]

Preostala komponenta, datotečni sustav, trebao je biti implementiran u WinFS datotečni sustav planiran za Windows Vistu, ali je razvoj zaustavljen u lipnju 2006. Neki dijelovi tehnologije korišteni su u ostalim proizvodima, kao što je Microsoft SQL Server 2008 (kodnog imena Katmai).

Vidi još

[uredi | uredi kôd]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Compuserve - Internet Archive Wayback Machine R. E. Harvey: "In Ten Years" (pristupljeno 16. srpnja 2015.)
  2. a b Microsoft Developer Network Blogs - Larry Osterman's Weblog Larry Osterman: "So what exactly IS COM anyway?", 15. listopada 2004. (pristupljeno 16. srpnja 2015.)
  3. InfoWorld - Internet Archive Wayback Machine Jon Udell: "WinFS and social information management", 7. rujna 2005. (pristupljeno 16. srpnja 2015.)
  4. Microsoft TechNet Library: "Microsoft Windows 95: Desktop Operating System Strategy" (pristupljeno 16. srpnja 2015.)