Windows Neptune

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Windows Neptune
Aneptunelogon.gif
Windows Neptune ekran dobrodošlice
Web stranice: Microsoft početna strana
Tvrtka/
razvijatelj:
Microsoft
Porodica OS-eva: Windows NT
Model izvornog koda: Shared source
Posljednja stabilna verzija: / 5.50.5111 (27. prosinac, 1999)
Dostupan/ni jezik/ci: engleski
Tip jezgre: Hibridna jezgra
Licenca: MS-EULA
Radno stanje: otkazan

Windows Neptune je bilo kodno ime za inačicu Windows operacijskog sustava koji je bio pod konstrukcijom Microsoft-a tjekom 1999. Baziran je na Windows 2000, i trebao je biti prvi korisnički sustav da ima ugrađen NT kod, i time bi zamjenio Windows 9x niz proizvoda.[1]

Početkom 2000., Microsoft je prebacio tim koji je radio na Neptunu da bi počeli da razvijaju Windows Odyssey, nadogradnju Windows-a 2000, za poslovne korisnike. Kombinirani timovi su radili na novom projektu, kodnog imena Whistler[2]. U međuvremenu, Microsoft je objavio još jedan operativni sustav baziran na DOS-u koji se zvao Windows ME[3].

Samo je jedna alfa inačica Neptuna objavljena (verzija 5111) ispitivačima bez ugovora o tajnosti[4], te je kasnije bila dostupna na stranicama sakupljača i virtualnim muzejima[5]. Također, bilo je još 2 verzije: Verzija 5000 koja je objavljena malom broju ljudi i 5022. Bilo je mnoge rasprave o verziji 5000 te su datoteke iz 5022 označeni i korišteni u Windows ME beta inačici.

U Microsoft-ovim planovima za razvoj Neptuna, označeno je da je trebalo biti 5 servisnih paketa. Također, u dokumentima, planirano je da Neptune ima nasljednika koji se trebao zvati Triton i koji nije trebao imati veće promjene u korisničkom sučelju, te nije bio servisni paket jer su i za njega planirani paketi. Projekt se interno kapitalizirao kao NepTune[6].

Značajke[uredi VE | uredi]

Neptune je skoro u potpunosti izgledao kao Windows 2000, iako je imao neke nove značajke, kao npr. vatrozid (engl. firewall), koji je kasnije ugrađen u Windows XP[7] kao Windows Firewall. Prestavljen je i novi ekran dobrodošlice koje je veoma sličio Windows XP-u. Neptune je također eksperimentirao sa novim korisničkim sučeljom, zvanim Aktivni Centri (engl. Activity Centers), za svakodnevne operacije.[8]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]