Windsori

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Dinastija
Windsor
Grb dinastije Windsor
Grb dinastije Windsor
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Commonwealth
Etničko podrijetlo Nijemci
Matična kuća Dinastija Wettin
Naslovi Kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske
Osnutak 1917.
Osnivač Đuro V.
Sadašnji rodonačelnik Elizabeta II.

Dinastija Windsor, vladajuća dinastija u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske i u svakom od kraljevstava koje čini krunske zemlje Commonwealtha. Ogranak je njemačke dinastije Sachsen-Coburg-Gotha koja je 1917. promijenila naziv u Windsor.

Podrijetlo[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Dinastija Sachsen-Coburg-Gotha

Današnja britanska kraljevska obitelj vuče svoje podrijetlo od saske vladarske dinastije Wettin koja se u izvorima pojavljuje od 10. stoljeća.[1] Godine 1485. dinastija se razdvojila na dvije grane; enerstinsku i albertinsku lozu.[2] Ernestinska loza se dalje granala na niz obiteljskih ogranaka od kojih je najznačajniji, dinastija Sachsen-Coburg-Gotha koja je tijekom 19. stoljeća, osim u Njemačkoj, stekla vlast u više europskih zemalja (Belgija od 1931., Bugarska 1887.-1946. i Velika Britanija od 1951.).

Dolazak na britansko prijestolje[uredi VE | uredi]

Velikom Britanijom je od 1714. vladala dinastija Hannover, ogranak dinastije Welf, čiji je posljednji britanski izdanak bila kraljica Viktorija (1837.-1901.) koja se 1840. udala za kneza Alberta Sasko-Koburškog-Gotskog.[3] Njihovi potomci bili su članovi nove britanske dinastije iz obitelji Sachsen-Coburg-Gotha koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu bila poznata pod angliziranim imenom Saxe-Coburg-Gotha.

Dvorac Windsor, privatna rezidencija kraljevske obitelji

Zbog rastućeg anti-njemačkog raspoloženja u narodu tijekom Prvog svjetskog rata tadašnji britanski kralj Juraj V. je sazvao parlament na kojem je donesena odluka da se svim članovima dinastije oduzmu njemačke plemićke titule. Zajedno sa titulama, moralo je biti promijenjeno i njemačko ime kraljevske dinastije u ime koje zvuči više engleski. Stoga je, dana 17. srpnja 1917. godine, izdata kraljevska obavijest Jurja V., koja je promijenila ime dinastije Sachsen-Coburg-Gotha u Windsor.[4] Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji tako su postali članovi dinastije Windsor, a njihove njemačke plemićke titule su preko noći zamijenjene starim engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novi naziv dinastije izabrano je ime Windsor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa tim imenom, kojeg nose grad Windsor i popularni zamak Windsor.

Dinastija Windsor izumrla je u muškoj liniji smrću kralja Jurja VI. 1952. godine. Njega je naslijedila kraljica Elizabeta II., trenutna glavarica kuće Windsor, koja se udala za princa Filipa iz danske i grčke dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Njihovi potomci trebali su nositi očevo prezime Mountbatten, koje je uzeo po majci. Međuttim, kraljica Elizabeta II. je, po stupanju na prijestolje, objavila kako želi da njena djeca budu članovi dinastije Windsor, što je u suprotnosti sa patrijarhalnim običajem prema kojem su njena djeca trebala biti članovi dinastije njihovog oca. [5] Također je 8. veljače 1960. godine objavila da će njeni potomci u muškoj liniji koji ne budu imali titulu nositi prezime Mountabatten-Windsor. [6] [7] Britanski monarh i članovi kraljevske obitelji zakonski nemaju prezime, ali u slučaju da trebaju prezime koriste Mountbatten-Windsor. Bilo koji budući monarh bi mogao promijeniti ime dinastije po želji.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.members.tripod.com/~froebelweb/thuringia/wettin.html
  2. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/641322/Wettin-dynasty
  3. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 252.
  4. Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 330.
  5. Royal Styles and Titles
  6. Royal Styles and Titles; "Mountbatten" je prezime koje je princ Philip, kraljičin suprug, uzeo nakon što je dobio britansko državljanstvo. Ono je zapravo anglicizirana inačica imena "Battenberg", imena obitelji njegove majke.
  7. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/645223/house-of-Windsor

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]