Witold Pilecki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Witold Pilecki

Witold Pilecki (Olonets, Rusija, 13. svibnja 1901. - Varšava, 25. svibnja 1948.), poljski junak, domoljub i osnivač pokreta otpora prema nacističkim i sovjetskim okupatorima tijekom Drugog svjetskog rata.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se u mjestu Olovets, na obalama jezera Ladoga, u ruskom mjestu Karelia gdje mu je obitelj bila prisilno premještena zbog sudjelovanja u Siječanjskom ustanku 1863. i 1864. godine. Djed mu je proveo deset godina u Sibiru zbog svoje uloge u ustanku. Kao mladić, pohađao je škole, završivši trgovačku školu. Kad je izbio Prvi svjetski rat, Witold je otišao u borbu i vratio se sa činom konjičkog zastavnika. Tijekom poraća je maturirao, oženio se i dobio sina i kćer koji su još i dan danas živi. Borio se i protiv snaga sovjetske Rusije nakon Prvog svjetskog rata.

Kad je izbio Drugi svjetski rat, on se ponovno nastavio boriti za svoju domovinu. Služio je u raznim postrojbama, došavši do čina satnika. Uz još jednog prijatelja, osnovao je Tajnu poljsku vojsku koja je imala uporišta u gotovo svim većim gradovima središnje Poljske. U kratko vrijeme došlo se do broja od 8,000 boraca (više od polovice je bilo naoružano). Pilecki je kasnije te svoje postrojbe podredio i uklopio u Domovinsku armiju.

On je i jedina osoba za koju se zna da se dobrovoljno javila otići u Auschwitz, najveći i najozloglašeniji logor nacističke Njemačke. Za taj čin je dobio odobrenje nadređenih u pokretu otpora i lažne isprave na ime Tomasz Serafinski. U logoru Auschwitz i pohodu koji je postao najveći u njegovu životu proveo je 945 dana. Svjedočio je nacističkim zvjerstvima,i osnovao organizaciju koja je narasla na 1,000 boraca u nekoliko nacističkih konc-logora. Saveznici nisu htjeli napasti taj logor, a Poljaci sami nisu bili dovoljno naoružani da počine napad na uporište nacista. Iz logora je pobjegao u noći sa 26. na 27. travnja 1943. nakon što je određen za noćnu smjenu u pekari van logora.

Sudjelovao je i u Varšavskom ustanku 1944. godine. Njegova postrojba je dva tjedna branila položaje od nacista. Na kraju su se morali predati, ali je Witold ipak uspio sakriti nešto oružja u jedan stan prije nego je uhvaćen. Ostatak rata proveo je u logoru za ratne zarobljenike.

Dolaskom Sovjeta u Poljsku 1945. godine, za borce Domovinske Armije nastupili su teški dani. Izdana im je naredba da se vrate civilnom životu ili pobjegnu na zapad. On je odbio pobjeći, ali je na istoku zemlje raspustio partizanske postrojbe. Optužen je na montiranom procesu i ubijen u zatvoru Mokotow 25. svibnja 1948. godine. Njegov značaj poljski komunisti su prešućivali.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Witold Pilecki