Yu-Gi-Oh!: Dvoboj čudovišta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Yu-Gi-Oh Dvoboj čudovišta
Yu-Gi-Oh Duel Monsters
Format animirana serija
Autor Kazuki Takahashi
Država podrijetla Japan
Broj epizoda 224
Produkcija
Trajanje epizode 20 min
Prikazivanje
TV kuća Studio Gallop
Nihon Ad Sistems
U Hrvatskoj Nova TV
Emitiranje 18. travnja 2000. (Japan)
29. rujna 2001. (SAD) – 29. rujna 2004. (Japan)
10. lipnja 2006. (SAD)

Yu-Gi-Oh!: Dvoboj čudovišta je japanska anime serija.

O crtiću[uredi VE | uredi]

Glavni lik ovog crtanog filma je Yugi. On i njegovi prijatelji Joey, Tristan, Bakura i Tea dijele veliku ljubav prema igri Dvoboj čudovišta. Igra s kartama Yu-Gi-Oh! postoji i u stvarnom životu te je u pitanju kartaška igra s najviše igrača na svijetu. Ima puno obožavatelja i u Hrvatskoj.

Radnja[uredi VE | uredi]

Prva sezona[uredi VE | uredi]

Yugijev djed Yugiju daje drevni egipatski antikvitet - tisućljetnu zagonetku. Yugiju uspije ono što još nikom nije uspjelo - složi sve dijelove tisućljetne zagonetke i iz nje se oslobađa 5000 godina star duh koji se zove Yami.Ne sjeća se svog života, samo zna da je bio faraon u starom Egiptu. Kada Yugi upadne u probleme Yami preuzima stvar u svoje ruke. Yugi jednog dana pobijedi Seto Kaibu,vrhunskog igrača dvoboja čudovišta. Maksimilijan Pegaz,čovjek koji je tvorac igre i nepobjedivi dvobojnik želi zarobiti Yamijevu dušu kako bi prisvojio njegove faraonske moći,pomoću kojih želi oživiti mrtvu suprugu Ceciliju.Kako bi Pegaz privukao Yugija i Yamija na svoj kartaški turnir,uzme dušu Yugijevog djeda. Yugi se prijavi na turnir kako bi spasio svog djeda.

Druga sezona[uredi VE | uredi]

Seto Kaiba organizira turnir „Bojni grad“ na kojem pobjednik dobiva tri egipatske božanske karte. Pojavljuje se Ishizu koja ima tisućljetnu ogrlicu i može predviđati budućnost.Ona Kaibi daje Obeliska mučitelja. Druge dvije božanske karte pripadaju Mariku, Ishizinom zlom bratu koji ima tisućljetni štap. Kasnije će Yugi od Marika uzeti Nebeskog zmaja(kasnije Nebeski zmaj Slifer). Ali Marik ima još jednu,najmoćniju kartu - Krilatog zmaja Ra. Marik želi ukrasti tisućljetnu zagonetku od Yugija da bi postao gospodar svijeta.Legenda kaže da će onaj koji skupi sve tri božanske karte i tisućljetnu zagonetku vladati svijetom.U finalu Marik će Mai poslati u kraljevstvo sijena zato što je izgubila dvoboj sjena.Finale se treba nastaviti na Kaibinom otoku.

Treća sezona[uredi VE | uredi]

Finale turnira prekida dječak Noa koji zarobi Yugija, Kaibu i njegove prijatelje u virtualni svijet u kojem dvoboj čudovišta postaje stvarnost. U tom svijetu Yugi i prijatelji se moraju suočiti s velikom petorkom koji su prije radili u Kaiba Korporaciji. Oni se se žele osvetiti Kaibi jer ih je zarobio u virtualnom svijetu nakon Pegazovog turnira.Tamo Kaiba upoznaje svog očuha Gozabura koji je također zarobljen u virtualnom svijetu. Na kraju Noa otkriva da je on Gozaburov biološki sin. Yugi i Kaiba zajedno poraze Nou, Gozabura i veliku petorku. Turnir se može nastaviti. Natjecatelji se okrše u finalima. Yugi pobijeđuje i dobije tri božanske karte. Marik prelazi na stranu dobra.

Četvrta sezona[uredi VE | uredi]

Potragu Yugija i faraona za odgovorima iz prošlosti prekida Dartz gospodar Atlantide, koji pomoću svojih pomoćnika krade sve tri božanske karte. Također on zarobljava Yugija i njegove prijatelje pomoću Orikalkosa. Faraon pronalazi način da se odupre Orikalkosu i spašava sve Dartzove zatočenike. Pomoću božanskih karata pobjeđuje veliku zvijer Orikalkosa i uništava zlo koje je do tada kontroliralo Dartza.

Peta sezona[uredi VE | uredi]

Yugi i njegovi prijatelji trebaju da se vrate s Atlantide nazad u Domino, međutim nemaju kako da se vrate. Kaiba organizuje još jedan turnir, nesvjestan da je jedan njegov neprijatelj iz prošlosti pristupio turniru. Također Yugi i njegovi prijatelji se prijavljuju na turnir i otkrivaju tog Kaibinog neprijatelja i spriječavaju njegove zle planove.

Šesta sezona[uredi VE | uredi]

Zli duh iz Bakurinog tisućljetnog prstena ponovno zaposjeda Bakuru i Kaibi daje, Pegazovo tisućljetno oko te ga izaziva na borbu. Borba se završava neriješeno pošto zli duh napušta borbu. Yugi konačno odlazi u Egipat sa svojim prijateljima gdje pomoću moći tri božanske karte ulazi u svijet njegovih sjećanja. Međutim zli duh iz Bakurinog tisućljetnog prstena krišom uđe u tisućljetni svijet s njima. Kaiba također pomoću tisućljetnog oka ulazi u tisućljetni svijet. Yugi se budi kao faraon i uskoro saznaje kako su nastali tisućljetni elementi i tko su bili nihovi tadašnji čuvari. Duh iz tisućljetnog prstena zaposjeda kralja lopova i pomoću njega krade sve tisućljetne elemente od njihovih čuvara i stavlja ih u tisućljetni kamen. Duh iz tisućljetnog prstena zatim govori faraonu da su on i Zork jedno te isto, te konačno prelazi u svoju istinsku formu, t.j. u Zorka gospodara igara u sjeni. Faraon shvata da je prije mnogo godina u stvari pobjedio Zorka, t.j. da je njega zarobio u tisućljeni prsten a sebe u tisućljetnu zagonetku kako bi ga zaustavio. Kaiba i čuvari tisućljetnih elemenata pomažu faraonu da odvuče pažnju Zorku dok Yugi i njegovi prijatelji za to vrijeme pronalaze Faraonovo pravo ime. Faraon uz pomoć svog imena spaja sve tri božanske karte u Horaktija gospodara svjetlosti i tako zauvijek uništava Zorka.

Sedma sezona[uredi VE | uredi]

Nakon pobjede nad Zorkom, faraon Atem i Yugi su gotovo završili svoju zadaću. Još je ostala ceremonijalna borba, koja će odlučiti da li su Atem i Yugi spremni da se odvoje. Zajedno Atem, Yugi, Kaiba Bakura i njihovi prijatelji odlaze u Egipat, do Išizu i Marika koji ih vode do tisućljetnog kamena. Yugi u njega stavlja svih sedam elemenata koje je skupio, i zatim se bori protiv Atema. Na kraju Yugi pobjeđuje i Atem se vraća u spiritualni svijet.

Yu-gi-oh! film[uredi VE | uredi]

Kaiba pokušava pronaći način da porazi Yugija i tri božanske karte. Postoji jedna karta-piramida svjetlosti i Kaiba je pronalazi kod Pegaza. Za to vrijeme oživi Anubis-Yamijev neprijatelj iz starog egipta. Kaiba izazove Yugija na dvoboj sjena u kojem se osjeća stvarna bol kad je neki igrač napadnut i gubitnik šalje svoju dušu u Kraljevstvo sijena. Yugi počne gubiti i tada dolazi Anubis i on zamijeni Kaibu. Anubis želi poraziti Yugija i uzeti njegovu zagonetku. Yugi pobijeđuje Anubisa. Sve završi sretno.

Likovi[uredi VE | uredi]

  • Yugi Moto: 15-godišnjak koji ima mnogo Yugioh karata, a najveći rival mu je Seto Kaiba. Kada se aktivira tisućljetna zagonetka Yugi se iz običnog dječaka pretvara u svoj alter ego pun snage i samopouzdanja Yami Yugija koji je spreman suprotstaviti se zlim silama.

Status lika: glavni lik

  • Yami Yugi: 5000 godina star faraon unutar Yugijeve Tisućljetne slagalice, koji preuzme Yugijevo tijelo kada je u opasnosti ili kada je vrijeme za dvoboj.

Status lika: glavni lik

  • Seto Kaiba: Njega i njegovog mlađeg brata Mokubu su ostavili u sirotištu nakon što su im roditelji umrli. Zatim ga je posvojio bogataš Gozaburo, vlasnik Kaiba Korporacije,kaiba je kasnije naslijedio korporaciju i pretvori je iz tvornice vojne opreme u tvornicu igara s kartama.

Status lika:glavni negativac-kasnije dobar

  • Tea Gardner: je Yugijeva prijateljica iz djetinjstva, ona je glas razuma i najveća podrška svim svojim prijateljima. Ukoliko netko poželi odustati Ta je uvijek tu kako bi uvjerila prijatelje da nikada ne smiju odustati. Ona ih sve obožava i uvijek im je spremna pomoći.

Status lika:sporedni lik-pozitivac

  • Joey Wheeler:Yugijev energični prijatelj koji ima sestru Serenity. Joey je nekada bio neposlušan dječak, no naučio je biti vjeran prijatelj. Iako ponekad napravi nešto prije nego dobro razmisli o tome, Joey ima zlatno srce i napravit će sve za prijatelje koji voli, a posebno Yugija.

Status lika:sporedni lik-pozitivac

  • Tristan Taylor:je Yugijev prijatelj. Njih dvoje često upadaju u sitne svađe i prepirke, kada je to najpotrebnije jedan drugom uvijek spremno čuvaju leđa. Tristan je sklon paničarenju, no njegovi prijatelji znaju da uvijek mogu računati na njega.Nikad nije igrao dvoboj čudovišta osim jedanput u virtualnom svijetu protiv člana Velike Petorke Nesbitta.

Status lika:sporedni lik-pozitivac

  • Mai: je lijepa i opasna, a ta kombinacija je čini nevjerojatno opasnom djevojkom. Jedna je od najboljih duelistica, a zna kada i kako upotrijebiti svoj neodoljivi šarm koji joj otvara sva vrata i zbog kojeg uvijek dobije ono što želi!

Status lika:sporedni lik-pozitivac

  • Bakura:Je inače dobar i šutljiv, ali kad ga obuzme zli duh star 5000 godina, Yami Bakura,Bakura postane zao u probudi mu se poriv za kređu svih 7 tisućljetnih elemenata.O njegovom tisućljetnom prstenu se ne zna mnogo,samo znamo da je bio u vlasništvu zlog lopova prije 5000 godina.

Status lika:sporedni lik-negativac