ZATEMAS

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
ZATEMAS
URL https://www.zatemas.org/, https://zatemas.zrs.hr/
Komercijalna? ne
Vrsta sustav za informatička natjecanja
Vlasnik Davor Cihlar, Ivan Vučica
Kreirao Davor Cihlar, Ivan Vučica
Objavljeno 31. siječnja 2006.
Status aktivna

ZATEMAS je web sustav za organizaciju informatičkih natjecanja. Najvažniji dijelovi su evaluator, u kojem se rješenja programerskih zadataka automatski ocjenjuju, i sustav za organizaciju natjecanja.

Osim glavnih autora, dijelove su napisali Boran Car, Nikola Kičić, Matija Folnović i Ivana Kajić.[1][2] Dizajn glavne teme je izradila Ivana Kajić.

ZATEMAS je u upotrebi u Zagrebačkom računalnom savezu,[3] a koristio se i u XV gimnaziji.[4] Povremeno se koristio i na kampovima Hrvatskog saveza informatičara.[5]

Evaluator[uredi VE | uredi]

Evaluator je automatski ocjenjivač programskih zadataka. Sadrži bazu programerskih zadataka u kojoj se nalaze zadaci s natjecanja Informatijada Božo Težak, zadaci koji su korišteni za predavanja i vježbu, te zadataka s ostalih natjecanja poput Hrvatske programerske lige i njenog nasljednika Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici, Dana mladih informatičara Hrvatske i slično.

Evaluator se koristi za natjecanja, za vježbu i slično. U prošlosti je u XV gimnaziji povremeno korišten za vježbu na satovima informatike.

Slično kao kod ostalih automatskih ocjenjivača, korisnik putem weba u evaluator postavlja svoje rješenje za pojedini zadatak, koje se prevodi u izvršnu datoteku. Zatim se rješenje izvršava s ulaznim "test primjerima". Izlazi se uspoređuju s ispravnim rješenjem, te se na temelju toga dobivaju bodovi. Među potpuno podržanim jezicima su C, C++ i Pascal, a djelomično podržanima Java i BASIC.[6]

Natjecanja[uredi VE | uredi]

Prijave na natjecanje, zadaci, rješenja i rezultati zadataka za natjecanja Zagrebačkog računalnog saveza organizirala su se u podsustavu za organizaciju natjecanja odvojenom od evaluatora. Natjecanja su se grupirala u sezone, a svako natjecanje sastojalo se od više podskupina i kola.

Nagrade[uredi VE | uredi]

U sklopu Smotre softverskih radova na Danima mladih informatičara Hrvatske u 2006., državnom natjecanju iz informatike, ZATEMAS je dobio status nagrađenog rada.[7][8]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vidi još[uredi VE | uredi]