Zameo ih vjetar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Zameo ih vjetar. Za istoimeni film pogledajte Zameo ih vjetar (1939.).

Zameo ih vjetar (eng. Gone with the Wind), u Hrvatskoj poznat i kao Prohujalo s vihorom, je američki povijesno-ljubavni roman, prvi put izdan u svibnju 1936., od autorice Margaret Mitchell. Radnja je smještena u okrug Clayton, Georgia i grad Atlantu, tijekom američkog građanskog rata i poslijeratne Rekonstrukcije. Radnja opisuje doživljaje Scarlett O'Hara, razmažene kćeri bogatog južnjačkog plantažera.

Margaret Mitchell je počela pisati Zameo ih vjetar 1926., da bi skratila vrijeme čekajući oporavak od ozljede zadobivene u automobilskoj nesreći. U travnju 1935., Harold Latham Macmillan, urednik koji je bio u potrazi za novim pričama, pročitao je što je napisala i vidio da bi se to moglo dobro prodavati. Nakon što je Latham pristao objaviti knjigu, Mitchell je radila na njoj još šest mjeseci da bi provjerila povijesne podatke, a uvodno poglavlje je nekoliko puta ponovno napisala. Mitchell i njezin suprug John Marsh, tiskar po zanimanju, su uredili konačnu verziju romana. Mitchell je prvo napisala posljednje dogaaje u knjizi a tek nakon toga događaje koji su im prethodili.

O tome što se dogodilo s njezinim glavnim likovima, Rhettom i Scarlett, nakon završetka romana, Mitchell je rekla da ne zna, te dodala:"Koliko ja znam, Rhett je možda pronašao nekoga tko je manje naporan."

Mitchell je za roman dobila Pulitzerovu nagradu za književno djelo 1937. god. Knjiga je 1939. adaptiran u istoimeni američki povijesni ep.


P literature.svg Nedovršeni članak Zameo ih vjetar koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.