Zapadni Togo

Izvor: Wikipedija
Zapadni Togo
Zastava Grb
Zastava Grb
  Zapadni Togo
  Ostatak Gane
Glavni grad Ho
Službeni jezik engleski
Državni vrh
 - Vrsta de facto proglašena država
Neovisnost od Gane
  • proglašena 25. rujna 2020.
  • priznanje nema
  • Površina
     - ukupno 20 550 km2
    Stanovništvo
     - ukupno 11 milijuna

    Zapadni Togo (Western Togoland, Togoland de l'Ouest) nepriznata je samoproglašena država u Istočnoj Gani, u Zapadnoj Africi, koju je proglasila organizacija Fondation du Groupe d’étude de la Patrie. Osim same organizacije i druga politička kretanja žele osamostaliti regiju od Gane.

    Teritorij Zapadnog Toga graniči s Burkinom Faso na sjeveru, Ganom na zapadu i jugu te Togom na istoku. Površinom mjeri 20 550 km², a ukupno ima 11 milijuna stanovnika. Glavni mu je grad Ho.

    Povijest[uredi | uredi kôd]

    Današnji je Zapadni Togo nekada bio dio Togolanda koji je bio protektorat Njemačkog Carstva.[1] Nakon Prvoga svjetskog rata Englezi i Francuzi razdijelili su teritorij među sobom.

    Na istoku je 1960. godine Togo proglasio svoju samostalnost od Francuske, međutim Britanski Togo (to jest Zapadni Togo) 1957. godine udružen je sa susjednom Ganom. Narod Ewe, koji je bio većinska etnička zajednica Zapadnog toga, prigovarao je protiv priključenja Gani.

    Po osamostaljenju Gane nastalo je više političkih udruđenja koja su se borila različitim načinima za samostalnost Zapadnog Toga. Neka staranja povremeno su vodila i naoružane sukobe.[2]

    Proglašenje neovisnosti[uredi | uredi kôd]

    Dana 25. rujna 2020. organizacija Fondation du Groupe d’étude de la Patrie proglasila je samostalnost i zahtjevala odlazak ganske vojske i policije iz Zapadnog Toga,[3] ali druga politička kretnja nisu se slagala s jednostranom objavom samostalnosti.

    Trenutačno traje naoružena buna u Zapadnom Togu među separatistima te ganske vojske i policije. Iako konflikt nije velik, neke druge države u Zapadnoj Africi zabrinute su zbog događaja u Istočnoj Gani. Misle da bi konflikt u Zapadnom Togu mogao uzrokovati druge sukobe u regiji među nekim bolje organiziranim ekstremnim separatističkim pokretima.

    Organizacija nezastupljenih nacija i naroda (UNPO) na međunarodnim forumima podupire samostalnost Zapadnog Toga.[4]

    Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

    Izvori[uredi | uredi kôd]