Zastava (1949.)

Izvor: Wikipedija
Zastava
RedateljBranko Marjanović
ProducentJadran film
ScenaristJoža Horvat
Glavne ulogeSonja Kastl
Marijan Lovrić
Joža Gregorin
Antun Nalis
GlazbaMilo Cipra
SnimateljNikola Tanhofer
MontažaRadojka Ivančević
ScenografijaVladimir Žedrinski
Vladimir Tadej
Godina izdanja1949.
Trajanje100
Država SFR Jugoslavija
Jezikhrvatski
Portal o filmu

Zastava, hrvatski dugometražni film iz 1949. godine.[1][2]

Radnja filma[uredi | uredi kôd]

Balerina Marija na svečanoj akademiji u čast Dana republike, razgovara sa svojim mlađim kolegicama i govori im kako joj nije žao što nije nastupala prethodne tri godine, jer je to vrijeme provela u partizanskoj oslobodilačkoj borbi, "a to je mnogo važnije i sadržajnije od puke igre u kazalištu". Zatim počinje pripovijedati o njenim ratnim doživljajima. 1942. godine ona je nastupala u Hrvatskom državnom kazalištu i jedva se uspjela obraniti od zavodničkih nasrtaja ustaškog satnika Vuksana. Kada je bila u posjeti svojoj majci u Karlovcu, bila je svjedok jedne ustaške akcije zastrašivanja stanovništva. Akcija hvatanja partizana nije uspjela jer se mladi partizan uspio izvući iz obruča i pobjeći s otetom partizanskom zastavom. Marija više ne može živjeti u takvom svijetu i odlučuje pridružiti se kalničkim partizanima.

Likovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 10. prosinca 2017. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Priča o Branku Marjanoviću
Nedovršeni članak Zastava (1949.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.