Zastava M77 B1

Izvor: Wikipedija
Zastava M77 B1

Model M77AB3.
Vrsta jurišna puška
Država podrijetla SFR Jugoslavija
Povijest uporabe
U uporabi u Vidi korisnici
Povijest proizvodnje
Projektant Zastava Oružje
Projektirano 1970-e
Proizvođač Zastava Oružje
Svojstva
Dužina 1.035 mm
Masa 4,35 kg
Streljivo 7,62×51 mm NATO
Dužina cijevi 500 mm
Broj žljebova 6
Brzina gađanja 620 met./min.
Kapacitet spremnika 20 metaka
Ciljnik čelični ciljnik
mogućnost montiranja optike

Zastava M77 B1 je jurišna puška razvijena i proizvedena u bivšoj jugoslavenskoj (danas srpskoj) vojnoj industriji Zastava Oružje. Riječ je o derivatu modela M70 koji koristi NATO streljivo kalibra 7.62×51mm a predstavljen je 1977. godine.[1] Za američko tržište stvoreni su modeli koji koriste .308 i .223 streljivo.[2]

Opis[uredi | uredi kôd]

M77 B1 funkcionira na kalašnjikovljevom principu dok njegov sustav bravljenja onemogućava opaljenje prije nego što dođe do potpunog zabravljivanja. Budući da je puška temeljena na kalašnjikovu, ona je pouzdana u različitim klimatskim i terenskim uvjetima.

Cijev je rađena metodom hladnog kovanja a prednji rukohvat i kundak su proizvedeni od bukovine. Regulator paljbe ima tri moda: pojedinačna i rafalna paljba te zakočenost. Oružje koristi 7.62×51mm streljivo koje je pohranjeno u metalnim okvirima kapaciteta 20 metaka.

Sastavni dijelovi Zastave M77 B1 su tromblonski nastavak i njegov nišan te tricijumske cijevčice na čelićnom ciljniku koje omogućavaju nišanjenje u uvjetima slabe vidljivosti.

Na zahtjev klijenta, na pušku se može montirati nosač s picatinny šinom koji omogućava postavljanje optičko-elektroničkih uređaja.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]