Zastava Nigerije

Izvor: Wikipedija
Zastava Nigerije

Zastava Nigerije dizajnirana je 1959., a prvi put izvješena 1. listopada 1960.

Sastoji se od okomito raspoređenih boja zelene, bijele i zelene.

Zelena predstavlja šume i prirodna bogatstva, a bijela mir.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Zastava je adaptacija pobjedničke prijave 23-godišnjeg Michaela Taiwoa Akinkunmija na natjecanju održanom 1959. godine.[1] Studirao je na Tehničkom koledžu Norwood u Londonu, u Engleskoj, kada je u novinama vidio oglas da se primaju prijave za dizajn nove nacionalne zastave Nigerije.[2] Poslao je dizajn trotrake koji se sastoji od bijele okomite trake u sredini, sa zelenom okomitom trakom sa svake strane.[3] Dizajn je također sadržavao crveno sunce u bijelom okomitom središtu zastave.[4] Pobijedio je na natjecanju, no suci su uklonili crveno sunce, ostavljajući samo zeleno-bijelu trotraku za nacionalnu zastavu. Tipično je za kulturno raznolike zemlje, poput Nigerije, odabrati jednostavnije i manje složene dizajne zastava kako bi se izbjeglo nenamjerno vrijeđanje određenih etničkih ili vjerskih skupina.[5] Zastava je od tada ostala nepromijenjena. Prvi put je službeno korištena 1. listopada 1960., na dan kada je Nigerija postala neovisna od Ujedinjenog Kraljevstva.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Flag of Nigeria - Colours, Meaning, History ??. edarabia.com (engleski). Pristupljeno 26. veljače 2022.
  2. Flag of Nigeria - Colours, Meaning, History ??. edarabia.com (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2022.
  3. Who designed the Nigerian flag? | Nigerian Embassy in Tel-Aviv, Israel. www.nigerianembassy.co.il. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. kolovoza 2021. Pristupljeno 25. veljače 2022.
  4. South East Archives | Premium Times Nigeria (engleski). Pristupljeno 25. veljače 2022.
  5. Flag of Nigeria | Britannica
  6. 60 Minutes with the Man Who Designed Nigerian Flag, Articles | THISDAY LIVE. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. srpnja 2014. Pristupljeno 30. lipnja 2014.