Zatvaranje

Izvor: Wikipedija

Zatvaranje (engl. lockdown ili Shutdown), privremena je mjera koju određuje državna vlast s ograničenjima u javnom životu radi zaustavljanja širenja epidemije ili pandemije.[1]

Obuhvaća naredbe koje vlada ili određena institucija izdaje stanovništvu da "ostanu kod kuće" ili da odu na "sigurnije mjesto" kako bi privremeno ograničili ili u potpunosti ukinuli slobodu kretanja stanovništva unutar ili izvan određenog područja.

Opseg masovne karantene nije jasno definiran i već opisuje razne nefarmaceutske mjere zaštite od zaraze, poput zatvaranja trgovina, obrazovnih institucija i javnih ustanova, zabrane okupljanja, policijskog sata ili proglašenja katastrofe ili izvanrednog stanja. Nakon što su mjere masovne karantene za nadzor bolesti u velikoj mjeri napuštene u 20. stoljeću, od kraja 2019. ponovno su se koristile u cijelom svijetu kao dio mjera protiv pandemije COVID-19.

O učinkovitosti masovnih karantena i mjera ograničavanja u odnos na omjer troškova i koristi kontroverzno se raspravlja. U svakom je slučaju povezano sa značajnim socijalnim, ekonomskim, psihološkim i zdravstvenim posljedicama i čini „krajnje sredstvo ako zdravstvene vlasti ne znaju kako dalje postupiti smanjenju rizika od zaraze.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje opisuje razdoblje zaključavanja kao „uvođenje karantene ili restriktivnih mjera da bi se povećala sigurnost; isto značenje ima i shut down".[2]

Svrha[uredi | uredi kôd]

Glavni cilj mjera zatvaranja jest očuvanje sposobnosti bolnica za preuzimanje skrbi za bolesnike smanjenjem brzine širenja infekcije unutar populacije.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]