Karantena

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kad je ova zastava izvješena na brodu, onda je cijeli brod u karanteni

Karantena - od tal. quarantina (četrdesetak dana izolacije) - privremena izolacija bolesnih ili potencijalno bolesnih osoba, životinja ili biljaka u svrhu sprečavanja širenja zaraze. Naziv se može odnositi i na ustanovu u koju se smještaju oboljeli (stariji naziv za takav prostor je lazaret). Pri uvozu živih životinja iz rizičnih zemalja, primjenjuje se pravilo karantene.

Najstariji pisani trag o uvođenju karantene i njezinim postavkama sadržan je u odluci dubrovačkog Velikog vijeća od 27. srpnja 1377. godine[1]. Prva karantena u Dubrovačkoj Republici bila je na otoku Mrkanu ili u Cavtatu. Kasnije se preselila na otok Mljet. Poslije su sagrađene i karantene (lazareti) na Dančama, na Lokrumu i u dubrovačkom predgrađu Ploče, koja je sačuvana do danas.

Sport[uredi VE | uredi]

Dobar dio trenera (i sportaša samih) prakticira izoliran boravak od okoline prije natjecanja, sa svrhom bolje koncentracije na ono što prethodi.

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. Opća i nacionalna enciklopedija, Zagreb, Pro leksis; Večernji list, 2006. ISBN 953-7224-00-7
Logotip Wječnika
Potraži Karantena u
Wječniku, slobodnom rječniku.


Star of life3.svg Nedovršeni članak Karantena koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.