Zavičajna zajednica Španovčana

Izvor: Wikipedija

Zavičajna zajednica Španovčana sa sjedištem u Pakracu osnovana je 1993. godine. Broji preko 200 članova u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih je najaktivnija zajednica u Kanadi. Članovi zajednice rade na oživljavanju sela Španovica, razorenog tijekom Drugog svjetskog rata. Zavičajna okuplja Španovčane i njihove potomke radi međusobnog upoznavanja, druženja, ispomaganja u materijalnom i duhovnom smislu radi njegovanja uspomene na Španovicu i Španovčane, njihove običaje i način življenja te čuvanje od zaborava španovačkog govora.

Ciljevi i djelatnosti Zajednice[uredi | uredi kôd]

Zajednica vodi brigu o oživljavanju područja sela Španovice s ciljem vraćanja njegovih obilježja, a prije svega uređenja groblja i crkve. Zajednica potiče postupak za povrat konfiscirane imovine i povratak Španovčana i njihovih potomaka na svoja ognjišta u Dragoviću, Španovici, Branešcima i Bučju.

Zajednica prikuplja i objavljuje povijesnu građu o Španovici i Španovčanima. Španovčanin Antun-Tonči Erjavec napisao je knjigu Španovica: Kronika nastajanja i nestanka (napisana početkom 1980-ih, objavljena 1992.).

Zajednica uspostavlja suradnju s Ravnom Gorom i zavičajnim zajednicama Gorskog kotara i Like, područjima gdje su živjeli Španovčni prije doseljenja u pakrački kraj.

Obnavlja se Vatrogasni dom i uređuje okolica doma i groblje. Izgrađeno je Spomen obilježje za trajno sjećanje na poginule Španovčane prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Izgrađena je zajednička grobnica za 142 Španovčana koji su stradali 5. listopada i 6. listopada 1942. godine.

Povratak oduzete imovine[uredi | uredi kôd]

Jedna od osnovnih zadaća je povrat oduzete imovine, odnosno skidanje aureole narodnih neprijatelja sa Španovčana. Selo je razoreno poslije rata, preživjeli stanovnici su raseljeni, sva zemlja konfiscirana. Današnja situacija i zahtjevi detaljno su opisani u dopisu poslanom Hrvatskom helsinškom odboru 22. listopada 2004. (vidi na vanjskoj poveznici).

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]