Zdenko Franjić

Izvor: Wikipedija
Nedovršeni članak Zdenko Franjić koji govori o glazbi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Zdenko Franjić
Poznat/a i kaoLutajući DJ Zdena
Žanr/ovipunk, rock, underground, nezavisni
Zanimanjeglazbeni izdavač
Djelatno razdoblje1980-ih - danas
Producentska kućaSlušaj najglasnije!
AngažmanLutajući DJ Zdena, Loši dečki, Babilonci

Zdenko Franjić, poznat i pod umjetničkim imenom Lutajući DJ Zdena je hrvatski nezavisni glazbenik i izdavač. Drugo je ime za hrvatsku alternativnu scenu i scenu iz regije još od kraja osamdesetih.[1] Za njegovu izdavačku kuću smatra se da je prva nezavisna izdavačka kuća u Jugoslaviji. Izdavaštvom se bavi punih 30 godina.[2] Preko njegove diskografske etikete Slušaj najglasnije u diskografski su svijet zakoračili Majke, Satan Panonski, Jure Klavijatura, Overflow,[1] Bambi Molesters, Goribor, Damir Avdić, Autogeni Trening, Kojoti, M.O.R.T., Gori Ussi Winnetou[2][3] i mnogi drugi značajni rock-sastavi iz Hrvatske i susjednih država. Ranih devedesetih radio je cjelovečernje koncerte u Vrbiku zvane Bombardiranje New Yorka na kojima je nastupalo više sastava, a zadnji iz serije trajao je dva ili tri dana. S izvođačima nikada nije potpisivao ugovore. Iza Franjića je danas više stotina objavljenih albuma. I dalje objavljuje desetak albuma mjesečno. Kod Franjića su prije rata snimali neki kasnije kultni američki sastavi poput The Humpersa ili Morlocksa. Franjić objavljuje i knjige i stripove. Godine 1994. pokrenuo je svoju biblioteku “Bratstvo duša” u kojoj su većinom izdane knjige glazbenika i poezija. Redovito nastupa. Svira uz pomoć matrica kao Lutajući DJ Zdena, ali i sa sastavima Loši dečki i Babilonci.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Glas Slavonije Razgovarao Vedran Harča: DOBRI DUH HRVATSKOG UNDERGROUNDA Zdenko Franjić: Scena je jača nego ikad, samo mediji to ne prepoznaju, 16. prosinca 2017. (pristupljeno 18. veljače 2020.)
  2. a b (srp.) Spirit of the Keith Moon Intervju: Lutajući DJ Zdena, 19. prosinca 2017. (pristupljeno 18. veljače 2020.)
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. prosinca 2021. Pristupljeno 11. prosinca 2021.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]