Zdenko Franjić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zdenko Franjić
Poznat/a i kaoLutajući DJ Zdena
Žanr/ovipunk, rock, underground, nezavisni
Zanimanjeglazbeni izdavač
Djelatno razdoblje1980-ih - danas
Producentska kućaSlušaj najglasnije!
AngažmanLutajući DJ Zdena, Loši dečki, Babilonci
Portal o glazbi

Zdenko Franjić, hrvatski nezavisni glazbenik i izdavač. Drugo je ime za hrvatsku alternativnu scenu i scenu iz regije još od kraja osamdesetih. [1] Za njegovu izdavačku kuću smatra se da je prva nezavisna izdavačka kuća u Jugoslaviji. Izdavaštvom se bavi punih 30 godina.[2] Preko njegove diskografske etikete Slušaj najglasnije u diskografski su svijet zakoračili Majke, Satan Panonski, Overflow, [1] Bambi Molesters, Goribor, Damir Avdić, Autogeni Trening, Gori Ussi Winnetou[2] i mnogi drugi značajni rock-sastavi iz Hrvatske i susjednih država. Osamdesetih i devedesetih se dosta trudio oko promocije, organiziranja koncerata. Ranih devedesetih radio je cjelovečernje koncerte u Vrbiku zvane Bombardiranje New Yorka na kojima je nastupalo više sastava, a zadnji iz serije trajao je dva ili tri dana. S izvođačima nikada nije potpisivao ugovore jer mu se ne da gubiti vrijeme na ugovore. Iza Franjića je danas više stotina objavljenih albuma. I dalje objavljuje desetak albuma mjesečno. Kod Franjića su prije rata snimali neki kasnije kultni američki sastavi poput The Humpersa ili Morlocksa. Franjić objavljuje i knjige i stripove. Godine 1994. pokrenuo je svoju biblioteku “Bratstvo duša” u kojoj su većinom izdane knjige glazbenika i poezija. Redovito nastupa. Svira uz pomoć matrica kao Lutajući DJ Zdena, ali i sa sastavima Loši dečki i Babilonci.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Glas Slavonije Razgovarao Vedran Harča: DOBRI DUH HRVATSKOG UNDERGROUNDA Zdenko Franjić: Scena je jača nego ikad, samo mediji to ne prepoznaju, 16. prosinca 2017. (pristupljeno 18. veljače 2020.)
  2. 2,0 2,1 (srp.) Spirit of the Keith Moon Intervju: Lutajući DJ Zdena, 19. prosinca 2017. (pristupljeno 18. veljače 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]