Zemljopis Albanije

Izvor: Wikipedija
Zemljopis Albanije
Kontinent Europa
Regija Južna Europa
Koordinate 41°00′N, 20°00′E
Površina 28.748 km²
 - voda 2.30%
Obalna crta 476 km
Granice Grčka 212 km,
Crna Gora 186 km,
Sjeverna Makedonija181 km,
Kosovo 112 km
Najviša točka Veliki Korab (2764 m)
Najniža točka Jadransko more (0 m)
Najduža rijeka Drim
Najveće jezero Skadarsko jezero

Albanija je država u Europi na Balkanskom poluotoku.

Graniči na sjeverozapadu s Crnom Gorom u dužini od 186 km, s Kosovom na sjeveroistoku 112 km, sa Sjevernom Makedonijom na sjeveru i istoku 181 km i Grčkom 212 km na jugu i jugoistoku. Duljina albanske obalne crte na Jadranskom i Jonskom moru je 476 km.[1]

Klima[uredi | uredi kôd]

Albanija ima velik broj klimatskih područja na malom prostoru. Obalna nizina ima tipičnu mediteransku klimu, visoravni imaju mediteransku kontinentalnu klimu. U nizinama i unutrašnjosti, vrijeme znatno varira od sjevera prema jugu. Nizine imaju blage zime, u prosjeku oko 7 °C, ljetne temperature prosječno su oko 32 °C s malo vlage. U južnim nizinama temperatura je u prosjeku oko 5 °C zimi i 30 °C tijekom ljeta.

Albanska rivijera u južnoj Albaniji

Klima u unutrašnjosti zemlje ovisi o visini. Niske zimske temperature u planinama su uzrokovane kontinentalnim masama zraka koji dominira u istočnoj Europi i na Balkanu. Sjeverac i sjeveroistočni vjetrovi često pušu. Prosječne ljetne temperature su niže nego u obalnim područjima, a mnogo manje na većim visinama.

Prosječna količina oborina je različita u svakom kraju, a najviše kiše padne u središnjim visoravnima. Gotovo 95% kiše padne tijekom zime.

Teren[uredi | uredi kôd]

Oko 70% Albanije je brdovit, ostatak je aluvijalna ravnica, velik dio tla nizine je loše kvalitete. Dolina je često negostoljubiva kao i planina. Dobra tla s pouzdanim oborinama nalaze se u slivovima i područjima uz jezera na istočnoj granici, te u uskom rasponu s malo povišenim zemljištem između obalnih ravnica i unutarnjih planinama.

Rijeka Vjosa na jugu zemlje.
Glavne rijeke i slivovi.

Vode[uredi | uredi kôd]

Najduža rijeka u Albaniji je Drim, ostale veće rijeke su Seman, Bojana, Mat, Ishëm, Vjosë sve ove rijeke se ulijevaju u Jadransko more, dok se u Jonsko more ulijeva Bistricë. Albanija ima tri velika jezera koja se nalaze na njezinim granicama Skadarsko jezero je na sjeveru zemlje na granici s Crnom Gorom, Ohridsko jezero je na istoku na granici sa Sjevernom Makedonijom dok se Prespansko jezero nalazi na tromeđi Grčke, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. R. Eftimi. SOME CONSIDERATIONS ON SEAWATER-FRESHWATER RELATIONSHIP IN ALBANIAN COASTAL AREA (PDF). ITA Consult. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 4. svibnja 2011. Pristupljeno 25. travnja 2016.
  • Ovaj članak sadrži materijal iz javne domene web stranica ili dokumenata CIA World Factbook.