Znanost o konzervaciji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Znanost o konzervaciji kulturne baštine označava interdisciplinarno izučavanje objekata kulturne baštine putem znanstveno utemeljenih metoda istraživanja. Općenito se može reći da znanost o konzervaciji uključuje proučavanje tehnoloških postupaka te strukture umjetničkih i povijesnih predmeta, te materijala i medija iz kojih su rečena djela stvorena.

Znanstvenici koji se bave ovim područjem rade prije svega na konzervaciji umjetničkih te arhitektonskih spomenika, ali i arheoloških, tehničkih te etnografskih predmeta.

U skladu sa nekim novijim incijativama poteklim iz vlade Velike Britanije ovo se polje rada naziva i znanost o baštini. Pojam znanosti o konzervaciji može se odnositi i na znanost o očuvanju prirodnih resursa.

Znanost o konzervaciji kulturne baštine u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Znanost o konzervaciji predmeta kulturne baštine u Hrvatskoj trenutačno ne postoji kao izdvojena specijalnost, niti hrvatska sveučilišta omogućuju specijaliziranje ovog područja znanstvenog izučavanja.

Dosta znanstvenika kod nas povremeno svojim djelovanjem zalazi u ovo područje,no nažalost onih koji su mu se potpuno posvetili zasada nema.

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

  • Jones, M; May, E. Conservation science: heritage materials, London 2006.
  • Varella, E. A. (Ed.) Conservation Science for The Cultural Heritage. Applications of Instrumental Analisys, Heidelberg 2013.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Video zapisi vezani uz znanost o konzervacijie umjetnina[uredi VE | uredi]