Znojmo

Izvor: Wikipedija
Panorama starog dijela grada

Znojmo je grad u Češkoj Republici. Nalazi se u okviru povijesne pokrajine Moravske. Znojmo je drugi po veličini grad upravne jedinice Južnomoravski kraj, u okviru kojeg je sjedište zasebnog okruga Znojmo. Grad je udaljen od 205 km jugoistočno od Praga, a od prvog većeg grada, Brna, 65 km jugozapadno.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Područje Znojma naseljeno je još od doba prapovijesti. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 11. stoljeću. Gradaska prava dobiva 1226. godine. Glavno stanovništvo u prošlosti bili su Nijemci.

1919. godine Znojmo je postao dio novoosnovane Čehoslovačke. 1938. godine Znojmo, kao naselje s njemačkom većinom, je pripojeno Trećem Reichu u sklopu Sudetskih oblasti. Poslije Drugog svjetskog rata domaći Nijemci su se prisilno iselili iz grada u Njemačku. U vrijeme komunizma grad je naglo industrijaliziran, pa je došlo do naglog povećanja stanovništva. Poslije osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije, i do problema s prestrukturiranjem privrede.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Znojmo