Zviždari

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Zviždari
O. Hyperborea yesoensis, Japan
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Lagomorpha
Porodica: Ochotonidae
Thomas, 1896
Područje života
Rodovi

vidi tekst

Zviždari (Ochotonidae), porodica dvojezubaca koja obiuhvaća samo jedan živi rod, to su zviždari (Ochotona), sa podrodovima Ochotona, Pika i Conothoa i možda europski fosilni rod Prolagus[1], koji se danas svrstava u vlastitu porodicu zviždolikih dvojezubaca.

Zviždari i njihovi srodnici zečevi (Leporidae), dugo su zbog sličnog načina života smatrani glodavcima, za razliku od kojih su iskljućivo biljožderi koji uz glodnjake imaju i male zaglodnjake. Za razliku od zečeva koji su izvorno po svim kontinentima osim Australije gdje su naknadno uvezeni, zviždarima su autohtoni samo u Aziji i Sjevernoj Americi.

Zviždari su malene životinjice okruglih ušiju koji su svoje ime dobili zbog svog zviždukavog glasanja. Vidljivih repova nemaju, kao što to iaju zečevi. Smatra se da su zviždari u Sjevernu Ameriku došli tijekom ledenog doba preko Beringovog tjesnaca. od dvije vrste koje su prešle na američki kontinent, Ochotona collaris se naelila na Aljaski i kanadskom Stjenjaku, a Ochotona princeps je došla sve do Rocky Mountainsa u SAD-u.

Zviždari nastanjuju najnepristupačnije planinske krajeve (Himalaja, Pamir, Stjenjak i slično) gdje se mogu kriti po rupama u stjenama. Zimu provode po skloništima u stijenju, a kako zimi ne hiberniraju, tijekom ostatka godine moraju prikupljati biljnu hranu kako bi uspjeli preživjeti tijekom oštrih dugih zima.

Rodovi[uredi VE | uredi]

  • Ochotona Link, 1795
  • Prolagus Pomel, 1853 †. Ovaj rod se klasificira i u vlastitu porodicu Prolagidae, a živjeli su u Europi i bili nalik zviždarima.

Države u kojima žive zviždari[uredi VE | uredi]

Vrsta O. nubrica živi na Himalajama, a O. macrotis po cijeloj Himalaji i Pamiru.[2]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Zviždari
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Ochotonidae

Izvori[uredi VE | uredi]

vanjske poveznice[uredi VE | uredi]