Zvjezdarnica Arecibo

Izvor: Wikipedija
Radio teleskop Arecibo
Radiotelescopio de Arecibo, foto de satélite

Organizacija Sveučilište Cornell
Mjesto Arecibo, Portoriko
Dužina vala radio
Godina izgradnje 1963.
Prestanak rada 2020.
Web stranica www.naic.edu
Fizičke karakteristike
Vrsta teleskopa sferna antena
Dijametar 305 m
Površina koju obuhvaća ~73,000 m²;
Fokalna udaljenost 132.5 m
Geografske koordinate 18° 20' 36.6" N
66° 45' 11.1" W

Zvjezdarnica Arecibo (eng. Arecibo Observatory) se nalazi pokraj mjesta Arecibo u Portoriku. Izgrađena je u razdoblju između 1960. i 1963. godine.

Zvjezdarnica Arecibo djeluje kao američki Nacionalni centar astronomije i ionosfere (National Astronomy and Ionosphere Center (NAIC)) i njome upravlja američko Sveučilište Cornell.

U zvjezdarnici se nalazi najveći radio teleskop na svijetu. Njegov tanjur u promjeru mjeri 305 metara. Radio teleskop u Arecibu je jedinstveno izveden kako bi tražio signale vanzemaljskog života usredotočujući se prema tisućama zvjezdanih sustava u dometu od 1,000 do 3,000 MHz. Takvi signali jos nisu nađeni. U zvjezdarnici se osim radio teleskopa, nalazi radar za istraživanje Sunčevog sustava.

Neka druga bitna astronomska okrića su se dogodila u Arecibu, a upotrebljavan je i u svrhe vojne špijunaže u vrijeme hladnog rata.

Danas su svi rezultati istraživanja u Arecibu dostupni javnosti.

10. kolovoza 2020. godine, slomljeni potporni kabel prouzrokovao je štetu na teleskopu, uključujući i rešetku dugu 100 stopa u tanjuru s reflektorima.

Poruka iz Areciba[uredi | uredi kôd]

16. studenog 1974. iz Areciba je poslana radio poruka u svemir i na taj se način obilježio rad na usavršavanju radio teleskopa. Poruku je u osmislio Dr. Frank Drake a napisana je binarnim brojevima.

Zvjezdarnica Arecibo u popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Zvjezdarnica Arecibo je bila lokacija kod snimanja više filmova kao što su neki od filmova James Bonda, film Kontakt, TV serija Dosjei X, i drugi.

Radio teleskop Arecibo je 1999. započeo skupljati podatke za projekt SETI@home.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]