Portoriko

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Portoriko. Za druga značenja, pogledajte Portoriko (otok).
Portoriko
Puerto Rico
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: Latinski: Joannes Est Nomen Eius
Španjolski: Juan es su nombre
Engleski: John is his name"
(Ime mu je Ivan)
Himna: ""La Borinqueña""
Položaj Portorika
Službeni jezik španjolski i engleski
Glavni grad San Juan
Vlada Commonwealth
 - Guverner Alejandro García Padilla
Površina 169. po veličini
 - ukupno 9,104 km2
 - % vode 1.6 %
Stanovništvo 127. po veličini
- ukupno (2007.) 3.994.259
 - gustoća 438/km2;
Valuta Američki dolar
Vremenska zona UTC Q -4
Internetski nastavak .pr
Pozivni broj +1 787 i +1 939

Slobodna pridružena država Portoriko (špan. Estado Libre Asociado (ELA) de Puerto Rico; Engl. Commonwealth of Puerto Rico) je jedno od Američkih vanjskih područja , Otočna država Kariba udružena sa SAD-om. Sastoji se od otoka Portorika, koji je najistočniji i najmanji otok Velikih Antila, i više manjih otoka:

Povijest[uredi VE | uredi]

Otkrio ga je Kristofor Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. čime je postao dijelom Španjolskih posjeda. Petnaest godina kasnije Juan Ponce de León je počeo s koloniziranjem otoka, što je dovelo do istrijebljenja Indijanaca i dovođenja robova iz Afrike.

Još prije dobivanja unutrašnje autonomije 1897 od Španjolske, na otoku je 1837. ukinuto ropstvo.

Godinu dana kasnije, 10. prosinca 1898., Sjedinjene Američke Države su anektirale Portoriko. To je bila posljedica španjolsko-američkog rata. Donošenjem Jonesovog akta (1917.) Portoriko ponovo dobiva pravo na unutrašnju samoupravu, koja se 1948. još proširuje. 25. srpnja 1952. otok dobiva status dominiona.

U glasovanjima 1967. i 1993. Portorikanci su se izjasnili protiv neovisnosti i za nastavak povezanosti sa SAD-om. Reorganizaciju u standardnu američku saveznu državu su odbili, prednost su dali statusu iz 1952. godine.

Politika[uredi VE | uredi]

Portoriko je pridružena slobodna država unutar SADa.

Portorikanci su građani SAD-a, ali na izborima u SAD-u nemaju glasačko pravo. U predstavničkom domu Kongresa SAD-a Portoriko je zastupljen jednim predstavnikom koji nema pravo glasa.

Na jednom od malih otoka ispred Portorika, Viequesu, mornarica SAD-a je od Drugog svjetskog rata testirala oružje ne obazirući se pri tome previše na stanovništvo i okoliš. Građani su povremeno zaposjedali to područje. Borili su se, dijelom potpomognuti i od strane lokalnih političara, za trenutni prekid manevara. Streljivo, među ostalim i ono s osiromašenim uranom i ostatci kemikalija dovode, kako su argumentirali, do povećanog postotka oboljevanja djece od raka kao i drugih utjecaja na zdravlje stanovništva. Nakon političke borbe koja je trajala desetljećima, 2001. je postignut dogovor s Vladom SAD-a, pa je u svibnju 2003. počelo povlačenje vojnih snaga SAD-a s otoka Viequesa.

Stranke[uredi VE | uredi]

Političko podneblje u Portoriku razlikuje se od američkog. Imaju više stranaka koje su svojim djelovanjem okrenute prije svega unutarnjim problemima Portorika i njegovom političkom statusu. Najzastupljenije su tri stranke:

  • Demokratska narodna stranka (Partido Popular Democrático, PPD) koja podržava sadašnji status slobodnog udruživanja sa SAD-om,
  • Stranka za neovisnost Portorika (Partido Independentista Puertorriqueño,PIP) koja se bori za potpunu neovisnost Portorika kao države,
  • Nova stranka progresa (Partido nuevo progresista, PNP) koja zastupa ideju da Portoriko dobije status jedne od punopravnih država SAD-a.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Portoriko

Otok je brdovit s puno brdovitih područja (60% površine), ali ima i područja s kišnim šumama , pustinjama i plažama.

Otok je okružen vrlo dubokim dijelovima oceana: duž sjevera otoka proteže se Portorikanska brazda s dubinom od 9.219 m u Atlantiku, a na jugu je venecuelanski bazen dubine 5.649 m u Karipskom moru .

Gradovi

Najveći gradovi Portorika su San Juan (glavni grad), Ponce i Mayagüez.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Etničke grupe Portorika

Stanovništvo Portorika je podijeljeno na 78 općina. Više od 80% od nepunih 4 milijuna stanovnika Portorika su katolici (praktični katolici su njih oko 55%). Iako je otok dio SAD-a, samo njih oko 10% se izjašnjava da su Amerikanci. Većina (87%) sami sebe vide kao potomke Španjolaca ili afričkih robova. Kao prvi jezik španjolski govori više od 93% stanovništva, dok je engleski prvi jezik samo za njih 7%.Na najvećem i najstarijem sveučilištu (Universidad De Puerto Rico (UPR), osnovano 1903.) se predaje na španjolskom jeziku.

Popis indijanskih plemena (prema Lehmannu, 1920):

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Najvažniji poljoprivredni proizvodi su šećerna trska, banane, kava, ananas i duhan, a važan je i ribolov. Važnije industrijske grane su prehrambena proizvodnja, tekstilna, farmaceutska, cementna industrija te proizvodnja strojeva, a važan gospodarski faktor je i turizam.

Glavni toranj Sveučilišta Portoriko, Rio Piedras, San Juan

Znanost[uredi VE | uredi]

Pokraj mjesta Arecibo se u jednoj kotlini nalazi Zvjezdarnica Arecibo s najvećim radio teleskopom na svijetu.

Neke od najvećih obrazovnih i znanstvenih ustanova su: Sveučilište Portoriko (Universidad de Puerto Rico (UPR), American University of Puerto Rico, Universidad Inter-Americana, Glazbeni Konzervatorij,i drugi.

Klima[uredi VE | uredi]

Na otoku vlada (sub-) tropska klima s prosječnom temperaturom od 28°C. Sjeverna obala i viši dijelovi otoka imaju redovite pljuskove, dok je južni dio relativno suh.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]