Zvonko (lik)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Zvonko je lik lutka iz knjige engleske dječje spisateljice Enid Blyton, kao i njihovih ekranizacija. U engleskom originalu zove se Noddy.

Zvonko[uredi VE | uredi]

Zvonko je mali čovjek koji živi sam u svojoj kući u Toytown-u

Prva knjiga objašnjava Zvonkovo porijeklo. Uplašio se jednog drvodjelje, no pobjegao je kada je drvodjelja počeo proizvoditi drvene lavove koji se Zvonko jako bojao. Počinje tako lutati po šumama, bez odjeće, bez novca i doma, no upoznaje Big Ears-a, prijateljskog patuljka. Big Ears shvaća da Zvonko nije igračka i vodi ga u Toyland. Kupio mu je nešto odjeće i kuću u kojoj će Zvonko živjeti. Dok je Zvonko bio sretan time da je igračka, njegovi sugrađani nisu se slagali s time. Prosuđivali su Zvonka, pitali su se je li igračka ili ukras. U nastavku Zvonko je očitovan de je igračka, no još uvijek treba uvjeriti sud da je dobra igračka. Sud donosi odluku da je dobar na temelju svjedočenja jedne lutke koja je rekla da je Zvonko spasio jednu djevojčicu od lava; stoga Zvonko može ostati u Toyland-u. Izabrao je neki automobil među knjigama. Taj mu je Automobil poklonjen nako što je pomogao rješiti neki lokalni misterij.

Noddy obožava prevoziti svoje male prijatelje u svom crveno-žutom taxi-u po Toytown-u. Ostale igračke ga čuju kada dolazi po zvuku njegovog clacson-a i zveket njegove kape. Često koristi svoj auto da bi posjetio sva mjesta u Toytown-u. Kada mu sa taxi-om stvari ne idu dobro ili mu treba pomoć obrati se Big Ears-u koji mu svaki put daje što mu treba. Ponekad, Zvonko, daje ljudima da diraju njegovu kapu u zamjenu za neke male stvari poput jutarnjeg mlijeka. Zvonkov najvjernji pratilac je pas Bumpy. Bumpy ga prati gotovo svim avanturama.

Zvonko je iskren i pošten, ali često biva u nevoljama, ili zbog nerazumjevanja ili zato što mu netko (najčešće 2 zla goblina) naprave nekakav ružan trik. Vrlo je naivan u razumjevanju svijeta, ačesto biva zbunjen. U nastavku priče on postaje mudriji, ali bez gubljenja njegove ljubavno slatke naivnosti. Zvonkovi najbolji prijatelji su: Big Ears, Tessie Bear, pas Bumpy i Tubby Bears. Tessie je ljubazna medvjedica koja često nosi šešir sa cvijećem i suknju; jako je pristojna i puna ljubavi za sve svoje prijatelje i susjede. Tessie ima psa, Bumpy-a, koji voli praviti probleme ljudima. Zvonko se doasađuje sa Bumpy-om ali mu je još uvijek simpatičan. Svaki puta kada nodi prijeti Bumpy-u, Tessie se uznemiri, a ponekad i zaplače. Medvjedi Tubby stanuju pokraj Zvonka. Gospodina i gospođa Tubby često pomažu Zvonku. Oni su Zvonku poput roditelja. Imena Tubby-a nikada nisu izrečena, a zvonko ih je uvijek zvao Gospodin i Gospođa Tubby. Oni imaju sina Tubby-a koji je ponekad nazvan Master Tubby. Bio je nestašan dječak, neposlušan. Jednom prilikom Tubby ljut što ga posjeduju i kažnjavaju, stoga odlazi na more. Igrom slučaja Zvonko u Bumpy mu se pridruže. Na kraju puta Tubby-u počinju nedostajati roditelji, pa im donosi darove isprike.

Noddy je imao mnogo prepirki sa Gospodinom Plod-om, lokalnim policajcem. Neke su prepirke uzrokovane nerazumjevanjem načina funkcioniranja Toyland-a, a neke druge zbog lažnih identiteta. Gospodin Plod bio je vrlo toleranatan prema Zvonku i često mu je pomagao na svoj način. Gospodin Plod često je hvatao zločince na svojem policijskom biciklu, sa svojom zviždaljkom i svojom najčešćom rečenicom "stani u ime zakona".

Knjige[uredi VE | uredi]

Prve knjige su još uvijek dostupne, 24 naslova Noddy knjižica bili su samo dio velike proizvodnje 1950. godine.

Velike su prodaje Zvonko knjiga, otprilike 600.000 knjiga godišnje u Francuskoj , sa velikim porastom popularnosti i u indiji. Lik Noddy je u vlasništvu Choriona-a.

Serija Zvonka[uredi VE | uredi]

 1. Noddy Goes to Toyland (1949)
 2. Hurrah for Little Noddy (1950)
 3. Noddy and His Car (1951)
 4. Here Comes Noddy Again! (1951)
 5. Well Done Noddy! (1952)
 6. Noddy Goes to School (1952)
 7. Noddy at the Seaside (1953)
 8. Noddy Gets into Trouble (1954)
 9. Noddy and the Magic Rubber (1954)
 10. You Funny Little Noddy (1955)
 11. Noddy Meets Father Christmas (1955)
 12. Noddy and Tessie Bear (1956)
 13. Be Brave, Little Noddy! (1956)
 14. Noddy and the Bumpy-Dog (1957)
 15. Do Look Out, Noddy (1957)
 16. You're a Good Friend, Noddy (1958)
 17. Noddy Has an Adventure (1958)
 18. Noddy Goes to Sea (1959)
 19. Noddy and the Bunkey (1959)
 20. Cheer Up, Little Noddy! (1960)
 21. Noddy Goes to the Fair (1960)
 22. Mr. Plod and Little Noddy (1961)
 23. Noddy and the Tootles (1962)
 24. Noddy and the Aeroplane (1963)

U studenom 2008. objavljeno je Byltonova unuka novu knjigu o Zvnonku za proslavu 60 godišnjice lika.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]