Lehi

Izvor: Wikipedija
Avraham Stern

Lehi je bila cionistička teroristička skupina koja je djelovala tijekom britanskog mandata u Palestini 1940-ih.

Lehi je osnovan pod nazivom Loḥame Ḥerut Yisrael (Izraelski borci za slobodu), kada su napustili Irgun, od strane židovskih gerilskih vojnika u Palestini koji su po političkim stavovima bili blizu revizionističkom dijelu cionističkog pokreta.[1] Razlog za to je bio što je Irgun uspostavio primirje s britanskim vojnim snagama tijekom Drugog svjetskog rata, dok su članovi Lehia htjeli nastaviti oružanu borbu. Lehi je čak imao i neuspjeli pokušaj uspostave suradnje s nacistima. Britanci su nazivali ovu grupaciju i Stern liga, po njihovom zapovjedniku Avrahamu Sternu, kog su Britanci ubili 1942.

Članovi Lehia ležali su iza ubojstva najvišeg britanskog predstavnika na Bliskom istoku, baruna Waltera Guinnessa, u studenom 1944. u Kairu. Lehi je također učestvovao u Deir Yassin masakru.

U rujnu 1948., članovi Lehia ubijaju poslanika UNa, Folkea Bernadottea u Jeruzalemu.[2][3] Atentat je odobrila zapovjednička trojka unutar Lehia, u kojoj je bio i budući premijer Jichak Šamir, koji je preuzeo operativnu odgovornost zapovjedništva skupinom, poslije Sternove smrti.[4] Ubojstvo Folkea Bernadottea diglo je puno prašine i pridonijelo je da se Lehi proglasi nelegalnom skupinom u novoproglašenoj državi Izrael, i skupina se raspušta. Na prvim izraelskim izborima, članovi Lehia se udružuju u političku stranku Lista boraca, i između ostalih Nathan Yellin-Mor ulazi u Knesset.

Izraelska vlada je 1980. ustanovila vojni orden (vrpcu) pod vodstvom bivšeg člana Irguna, Menahema Begina. Ona se dodjeljuje članovima Lehia koji su doprinijeli osnivanju izraelske države.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Files of Jewish interest The National Archives
  2. Kumm, Björn Sverige var inte tyst efter mordet Svenska Dagbladet, 15 maj 2008
  3. Om Foke Bernadotte; En levnadsteckning, av Sune PerssonArhivirana inačica izvorne stranice od 25. svibnja 2012. (Wayback Machine) Stiftelsen Foke Bernadottes Minnesfond
  4. Gazi, Mordechai (2002) Israeli Diplomacy & the Middle East Peace Process London: Routledge. ISBN 0-7146-5233-4, s. 32