Avraham Stern

Izvor: Wikipedija
Avraham Stern

Avraham Stern, (hebr. אברהם שטרן, Suwałki, Poljska, 23. prosinca 1907. - Tel Aviv, 12. veljače 1942.), bio je osnivač i vođa cionističke terorističke skupine koja je djelovala u Palestini 1940-ih.

U 18. godini (1925.) emigrirao je u Palestinu koja je bila pod britanskim mandatom. Studirao je klasične jezike pri hebrejskom sveučilištu Scopus u Jeruzalemu.

1940. osniva organizaciju Lehi kada je dio članova napustio Irgun, zajedno sa židovskim gerilskim vojnicima u Palestini koji su po političkim stavovima bili blizu revizionističkom dijelu cionističkog pokreta,[1] jer nisu htjeli surađivati s britanskim vojnim snagama. Irgun je već prije odlučio surađivati s Britancima u borbi protiv nacista. Stern se suprotstavio toj suradnji jer su članovi organizacije mislili da se samo kroz oružanu borbu mogu riješiti imeprijalista i na taj način stvoriti neovisnu državu Izrael.

U siječnju 1941., Stern se pokušao nagoditi s nacistima o sudjelovanju u Drugom svjetskom ratu na strani Njemačke, ako bi Nijemci zauzvrat pomogli Židovima da emigriraju u Izrael.


Sterna je ubila britanska policija kada ga je uhitila u Tel Avivu 12. veljače 1942.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Files of Jewish interest The National Archives