Abdullah Gül

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Abdullah Gül
Abdullah Gül
11. predsjednik Turske
trenutačno
u službi od
28. kolovoza 2007.
Prethodnik Ahmet Necdet Sezer
Nasljednik trenutni
Rođenje 29. listopada 1950.
Politička stranka Stranka pravde i razvoka (Adalet ve Kalkınma Partisi)
Supruga Hayrünnisa Gül

Abdullah Gül (29. listopada 1950.), jedanaesti je predsjednik Turske, na tom je položaju od 28. kolovoza 2007. godine.

Rani život[uredi VE | uredi]

Rodio se u mjestu Kayseri, od oca Ahmeda, mehaničara i majke Adviye. Odrastao je u tradicionalnom islamskom okruženju.Zastupao je svoje mjesto u parlamentu, a obitelj mu tamo živi već 100 godina.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Nakon završene osnovne i srednje škole, Abdullah je krenuo na Sveučilište u Istanbulu, gdje je studirao ekonomiju, a usavršavao se u Londonu i Exeteru.

Nakon diplome, posvetio se akademskoj karijeri, te je predavao međunarodni menadžment na nekoliko visokoškolskih institucija, ali je i predavao još neke predmete.

Politička karijera[uredi VE | uredi]

Abdullah se sa desničarskom politikom upoznao još kao student gdje se priključio Nacionalnoj udruzi turskih studenata. Nakon tog iskustva priključio se Refah Partisiju, odnosno Stranci socijalne pomoći.

Nakon što je turski Ustavni sud ukinuo RP, on se pridružio njenoj nasljednici Fazilat Partisiju, odnosno Stranci vrlina. I ona je zabranjena jer je kršila temeljna sekularna načela Turske. Sam Gül je dao nekolio izjava o sustavu kakvog je uspostavio Mustafa Kemal Atatürk. Zbog toga je bio i kritiziran.

Trenutno je Abdullah Gül član stranke AKP(Stranka pravde i razvoja) koju vodi premijer Recep Erdogan.

Sam je jedno vrijeme bio i premijer, te ministar vanjskih poslova. Stranka Adalet ve Kalinma Partisi, suprotstavljena je Republikanskoj stranci, koja brani sekularizam te je zaslužna za to da je Gül tek na trećem krugu izbora pobijedio.

Njegova žena nosi hidžab, maramu koja pokriva glavu, a čije je korištenje u Turskoj ograničeno. Zbog toga su ga kritizirali, jer ga smatraju islamistom.

Privatni život[uredi VE | uredi]

Abdulah Gül je od 20. kolovoza 1980. oženjen za Hayrünissu Özyrut. S njom ima troje djece, dva sina i kćerku. Voli nogomet, te je navijač kluba Bešiktaš.