Abdullah Gül

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Abdullah Gül
Abdullah Gül
11. predsjednik Turske Republike
trenutačno
u službi od
28. kolovoza 2007.
Prethodnik Ahmet Necdet Sezer
Nasljednik Recep Tayyip Erdoğan (izabran)
Rođenje 29. listopada 1950.
Politička stranka Stranka pravde i razvitka (Adalet ve Kalkınma Partisi)
Supruga Hayrünnisa Gül

Abdullah Gül (29. listopada 1950.), jedanaesti je predsjednik Turske, na tom je položaju od 28. kolovoza 2007. godine.

Rani život[uredi VE | uredi]

Rodio se u mjestu Kayseri, od oca Ahmeda, mehaničara i majke Adviye. Odrastao je u tradicionalnom islamskom okruženju. Zastupao je Kayseri u Parlamentu. Obitelj mu ondje živi više od 100 godina.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Nakon završene osnovne i srednje škole, Abdullah Gül je krenuo na Sveučilište u Istanbulu, gdje je studirao ekonomiju, a usavršavao se u Londonu i Exeteru.

Nakon diplome, posvetio se akademskoj karijeri, te je predavao međunarodni menadžment na nekoliko visokoškolskih institucija, a i još neke predmete.

Politička karijera[uredi VE | uredi]

Abdullah Gül se s desničarskom politikom upoznao još kao student gdje se priključio Nacionalnoj udruzi turskih studenata. Nakon tog iskustva priključio se Stranci socijalne pomoći (Refah Partisi, RP).

Nakon što je turski Ustavni sud ukinuo RP, on se pridružio njenoj nasljednici Stranci vrlina (Fazilat Partisi). I ona je zabranjena jer je kršila temeljna sekularna načela Turske. Sam Gül je dao nekolio kritičkih izjava o laičkome državnopolitičkom sustavu koji je uspostavio Mustafa Kemal Atatürk. Zbog toga je bio i kritiziran.

Trenutno je Abdullah Gül član stranke AKP (Stranka pravde i razvoja) koju vodi Recep Tayyip Erdoğan.

Kratko vrijeme bio je premijer, dok Erdoğanu nije ukinuta zabrana, a zatim ministar vanjskih poslova do izbora za predsjednika Republike.

Stranka Adalet ve Kalinma Partisi, suprotstavljena je Republikanskoj stranci, koja brani sekularizam te je zaslužna za to da je Gül pobijedio tek u trećem krugu izbora.

Njegova žena nosi hidžab, maramu koja pokriva glavu, a čije je korištenje u Turskoj ograničeno. Zbog toga su ga kritizirali, jer ga smatraju islamistom.

Privatni život[uredi VE | uredi]

Abdullah Gül je od 20. kolovoza 1980. oženjen Hayrünissom Özyrut. S njom ima troje djece, dva sina i kćer. Voli nogomet, te je navijač kluba Beşiktaş.