Albanska ženska košarkaška reprezentacija

Izvor: Wikipedija
Albanska ženska košarkaška reprezentacija
Nadimak Kuq e Zinjtë
Košarkaški savez Albanski košarkaški savez
FIBA-ina ljestvica 92 (stanje 11. veljače 2024.[1])

Albanska ženska košarkaška reprezentacija (alb. Kombëtarja shqiptare e basketbollit për femra) predstavlja Albaniju na međunarodnim natjecanjima. Pod vodstvom je Albanskog košarkaškog saveza.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 1987. albanska reprezentacija je na Mediteranskim igrama održanim u sirijskoj Latakiji osvojila zlatnu medalju. Albanke su u finalu bile bolje od reprezentativki Turske.[2] To im je bio premijerni nastup na Mediteranskim igrama. Nakon Latakije, na Mediteranskim su igrama nastupile još dva puta: 1991. u Ateni te 2009. u Pescari, ali bez značajnijih rezultata.

Albanke su se tri puta natjecale na FIBA-inom Europskom prvenstvu malih zemalja. Prvi put 1996. godine na Malti kada osvajaju drugo mjesto, a u finalu su bile poražene s 81:73 od Islanda. Šest godina kasnije osvajaju ovaj turnir pobjedom rezulatom 84:79 protiv Islanda u finalu igranom u Andori. Treći nastup albanska je reprezentacija ubilježila 2009. u Luksemburgu. I treći put su albanske reprezentativke igrale u finalu u kojem je bolja bila Malta s 81:61.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. FIBA World Ranking Presented by NIKE, fiba.basketball, preuzeto 15. travnja 2024.
  2. Affiche officielle des JM de Lattaquié 1987, cijm.org.gr, arhivirano 23. lipnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]