Arheološko nalazište Stari Majdan

Izvor: Wikipedija

Arheološko nalazište Stari Majdan nalazi se u općini Sanski Most, Bosna i Hercegovina.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U željeznom dobu, u 5. i 4. st. pr. Kr. postojalo je u Sanskom Mostu naseobina, čiji su se stanovnici bavili proizvodnjom željeza i izradom željeznih predmeta.

Za vrijeme Rimske uprave zabilježena su brojna naselja uz rimsku puteve, koja je tim pravcem prolazila. Na lokalitetu Crkvina, u selu Šehovci, otkriveno je rimsko naselje i metalurški pogon.[1]

Topionica (officina ferraria) u Starom Majdanu djelovala je u 3. i 4. st. pr. Kr., nešto kasnije od pogonâ u dolini Japre. Ο dugotrajnosti i snažnosti njenog rada govore prostrane i duboke (do 6 m) halde troske.

Rudnici na Sani, kao i drugi po Bosni, bili su i za Rimljane značajni.

Status rudnika u zapadnoj Bosni nije bio istovjetan sa statusom rudnika na Drini, što je dovelo i do različitog administrativno-političkog položaja ovih dviju regija. Na Sani su to državna (carska) imanja, a na Drini razvijeni municipaliteti. Vjerojatno je do te razlike došlo i zbog toga što je na istoku romanizacija bila učinkovitija pa su mun. Malvesiatium (Skelani) i kasnije Domavia (Srebrenica) dosta rano postali samoupravni gradovi.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Esad Pašalić, GID BiH Sarajevo 1975, Sabrano djelo – Questiones de bello Dalmatico Pannonicoque
  • Enver Imamović, Sarajevo, 1977. – Antički kultni i votivni spomenici na području Bosne i Hercegovine

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alojz Benac-Đuro Basler-Borivoj Ćović-Esad Pašalić-Nada Miletić-Pavao Anđelić - KULTURNA ISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE. Veselin Masleša, Sarajevo, 1966. Pristupljeno 9. veljače 2019.