Armijska ratna komanda Konjic

Izvor: Wikipedija
Glavni koridor unutar ARK-a Tip Hladnoratovski nuklearni bunker Informacije o mjestu Vlasnik Bosna i Hercegovina Kontrolira Armija Bosne i Hercegovine Izgrađeno 1953. - 1979. (Cijena: 4,6 milijardi USD) Graditelj Vlada socijalističke Savezna Republika Jugoslavija Materijali Beton i armirani čelik Bitke / ratoviHladni rat , Bosanski rat Jezik: Bosanski i hrvatski (međusobno razumljivi )Wikipedia  site:hr2.wiki

Armijska ratna komanda u Konjicu ili ARK/D-0 u Konjicu u Bosna i Hercegovina, vojni je objekt izgrađen u SFR Jugoslaviji. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine[1]

Lokacija[uredi | uredi kôd]

Izgrađen je u unutrašnjosti brda Zlatar, na desnoj obali rijeke Neretve na udaljenosti od oko 3,9 km jugoistočno od Konjica. Na udaljenosti od oko 750 metara jugoistočno od objekta ARK-a, u unutrašnjosti brda Zlatar smještena je i tvornica municije i eksplozivnih naprava – namjenska vojna industrija ″Igman″.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Zbog promjena, globalnih hladnoratovskih odnosa SFR Jugoslavija pristupila je obrambenim vojnim pripremama. Izgrađeno je niz podzemnih vojnih objekata:

  • splitska mornarička vojna baza Lora, čija izgradnja koštala je 5 milijardi američkih dolara,
  • podzemni vojni aerodrom i baza Željava kod Bihaća, vrijedan 8,5 milijardi američkih dolara
  • armijska ratna komanda (ARK), šifriranog naziva D-0, i kodnog naziva "Istanbul“, koji se nalazi u blizini Konjica, čija izgradnja koštala je 4,6 milijardi američkih dolara.

ARK je trebao biti prateći objekt namjenske vojne industrija ″Igman″. Sam naziv A.R.K. je zapravo skraćenica od Alatnica-Remont-Kalionica i u njemu su se trebali proizvoditi alati za tvornicu namjenske industrije. Zbog promjena na nivou globalnih hladnoratovskih odnosa, objektu je data namjena glavnog vojnog operativnog središta za smještaj i boravak Maršala Josipa Broza Tita kao predsjednika države i vrhovnog komandanta, Štaba Vrhovne komande JNA, užeg sastava Predsjedništva i Vlade SFRJ u kriznim situacijama i u slučaju eventualnog nuklearnog napada na Jugoslaviju i dat novi šifrirani naziv D-0. Kapacitet objekta je 350 ljudi. Objekt ARK građen je punih 26 godina u razdoblju od 1953. do 1979. godine.

Opis[uredi | uredi kôd]

ARK/D-0 u Konjicu je izgrađen s namjerom da bude glavno komandno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije u slučaju atomskog rata. Izgradnja objekta trajala je 26 godina (1953. - 1979.).
Objekt je proglašen za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Nalazi se u planini Zlatar, nekoliko kilometara od Konjica, uzvodno uz desnu obalu Neretve. Ovaj impozantni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Objekt ima više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i "predsjedničkog bloka"), bio je predviđen da osigura nesmetan život 350 ljudi tokom šest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja (u koju je investirano 4,6 milijardi američkih dolara) i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna. Bio je među tri najveće ratne investicije u socijalističkoj Jugoslaviji, zajedno s aerodromom Željava kod Bihaća i ratnom lukom Lora kod Splita.

Sastoji se tri dijela. Vanjski dio čine tri kamuflažne zgrade. Tuneli povezuju vanjski i štićeni dio i imaju funkciju da amortiziraju nuklearni udar. Štićeni dio objekta je u obliku potkove. Ukupna površina objekta je 6.854 m2.

Štićeni dio podijeljen je na 12 blokova, gdje je ukupno ugrađen 21 sistem koji svi skupa čine režim rada i tehničkog održavanja objekta. Svi ovi sistemi su i danas u funkciji. U njemu se nalaze sistemi za zaštitu, protu požarni sistem, sistem za zaštitu od nuklearnog udara, dvije vrste klime, više od 100 spavaonica s udobnim ležajevima, dvije velike konferencijske sale, pet operativnih centara s direktnim telefonskim vezama s predsjedništvima saveznih republika i kabelskom televizijom, dvije kuhinje, pet velikih sanitarnih čvorova, kripto centar, bolnica s operacijskom salom, dva spremnika sa 50 tona nafte, bazen sa 170 kubika vode, tekuća voda i tehnička iz prirodnog bunara koji se nalazi u planini. Svaki sistem ima alternativu u slučaju da prvi zakaže. Iz objekta postoji prinudni izlaz koji nije ucrtan na mapi. Poznat je i kao Titov bunker. Nema potvrde da je Tito ikada bio u njemu.

Titov bunker danas je mjesto susreta umjetnika iz regije, Europe i svijeta. Otvoren je za posjetitelje. Temperatura u bunkeru i danas je između 21 i 23 stupnja, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto. [2]

Danas[uredi | uredi kôd]

Objekt ARK u izvrsnom je stanju i pristupačan je javnosti. Neprekidno se održavaju sistemi za grijanje, klimatizaciju, protupožarnu zaštitu i svi drugi sistemi u objektu su pod stručnim nadzorom.

Prostor objekta se danas koristi za realizaciju projekta Bijenale suvremene umjetnosti, d-0 ark underground, koji je promotor regionalnih kulturnih vrijednosti. Projekat proglašen je kulturnim događajem Europe za 2011. godinu od Vijeća Europe. U 2013. godini Projekat je organiziran pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Iza dva ciklusa projekta "Bijenale" u Atomskoj ratnoj komandi trajno je postavljeno 80 umjetničkih radova, a zastupljeno je 68 umjetnika iz 28 zemalja svijeta.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. old.kons.gov.ba. Pristupljeno 23. siječnja 2022.
  2. Titov bunker ARK D0. web.archive.org. 8. lipnja 2016. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. lipnja 2016. Pristupljeno 23. siječnja 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. Titov Bunker posjete - Jedna od najstrožije čuvanih tajni Jugoslavije. titovbunker-posjete.com. Pristupljeno 23. siječnja 2022.

Vanjski izvori[uredi | uredi kôd]