August von Cramon

Izvor: Wikipedija
August von Cramon
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 7. travnja 1861.
Mjesto rođenja Pawlau, Pruska
Datum smrti 19. listopada 1940.
Mjesto smrti Quaritz, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime August Friedrich Wilhelm
Karl Erdmann von Cramon
Supruga Helene Tschammer und Quaritz
Opis vojnoga službovanja
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera VIII. korpusa

August Friedrich Wilhelm Karl Erdmann von Cramon (Pawlau, 7. travnja 1861.Quaritz, 19. listopada 1940.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata obnašao je obnašao je dužnost njemačkog predstavnika pri austrougarskom Glavnom stožeru, te dužnost načelnika stožera VIII. korpusa na Zapadnom bojištu.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

August von Cramon je rođen 7. travnja 1861. u Pawlauu. Sin je Friedricha i Katharine von Cramon rođ. Taubadel koji su uz Augusta imali još jednog sina, Bertrama, te dvije kćeri Katharinu i Karolinu. August je sklopio brak s Helene Tschammer und Quaritz s kojom je imao tri sina Friedricha, Günthera i Helmutha, te dvije kćeri Johannu Charlottu i Agnes.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Cramon je u pruskoj vojsci čin poručnika dostigao u rujnu 1891., dok je u čin konjaničkog satnika (rittmeistera) unaprijeđen u lipnju 1896. godine. Od 1898. služi u tjelesnoj pukovniji teške konjice "Grosser Kurfürst" u Breslauu, nakon čega je raspoređen na službu u Glavni stožer. U siječnju 1904. promaknut je u čin bojnika, da bi siječnju 1909. imenovan zapovjednikom Gardijske pukovnije teške konjice smještene u Berlinu. Iduće 1910. godine, u siječnju, unaprijeđen je u čin potpukovnika, nakon čega je u siječnju 1912. imenovan načelnikom stožera VIII. korpusa sa sjedištem u Koblenzu. Na navedenoj dužnosti nalazi se i na početku Prvog svjetskog rata. U međuvremenu je, u listopadu 1912., promaknut u čin pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata VIII. korpus u kojem je Cramon obnašao dužnost načelnika stožera, a kojim je zapovijedao Erich Tülff von Tschepe und Weidenbach nalazio se u sastavu 4. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao vojvoda Albrecht. S VIII. korpusom Cramon sudjeluje u početnim borbama kod Neufchateaua, te u Prvoj bitci na Marni. Dužnost načelnika stožera obnaša do početka listopada 1914. kada ga je na tom mjestu zamijenio Wilhelm von Dommes. U ožujku 1915. imenovan je njemačkim predstavnikom pri Glavnom stožeru austrougarske vojske zamijenivši na tom mjestu Huga von Freytag-Loringhovena. Istodobno je promaknut u čin general bojnika. Navedenu dužnost obnašao je do kraja rata.

Grob Augusta von Cramona na berlinskom groblju Invalidenfriedhof

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Cramon je obnašao dužnost predsjednika Povjerenstava njemačke vojske za mir. Bavio se pisanjem, te je objavio više članaka i knjiga. Predsjedavao je i Organizacijom načelnika stožera "Graf Schlieffen". Preminuo je 19. listopada 1940. u 80. godini života u Quaritzu (danas Gaworzyce u Poljskoj). Pokopan je na groblju Invalidenfriedhof u Berlinu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) August von Cramon na stranici Prussianmachine.com